image
Sursa foto: jurnal.md

Judecătoarea cu averi de milioane, Tamara Chișca-Doneva, a fost suspendată din funcția de președinte interimar al CSJ

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva, vizată într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendată din funcție. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit președintelui CSM, Dorel Musteață, pentru suspendarea Tamarei Chișca-Doneva din funcție au votat cinci membri, iar doi au fost împotrivă. În locul Tamarei Chișca-Doneva a fost numită în funcția de interimat judecătoarea Svetlana Fincova.

Tamara Chișca-Doneva este suspectată că, în perioada anilor 2014-2021, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale. Potrivit Procuraturii Anticorupție, averea nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile, pe care le are din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.

Despre averea fabuloasă a judecătoarei Chișca-Doneva Jurnal.md a scris acum o lună. În declarația de avere pentru 2021, aceasta a indicat venituri bănești de peste 1,6 milioane de lei timp de un an, cinci terenuri, două case de locuit, două automobile și mai multe conturi bancare grase. Pe lângă multiplele venituri și bunuri deținute, Chișca-Doneva primește lunar pensie de 71.000 de lei de la CNAS.

Tamara Chișca-Doneva este unul din judecătorii care se face vinovat de condamnarea în 2020 a Republicii Moldova în dosarul „Gemenii”, în urma căruia Moldova a fost obligată să plătească despăgubiri de 70 de milioane de lei reclamanților.

La un an după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Moldova din cauza magistratei Chișca-Doneva, aceasta a fost numită vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președintă al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pentru o perioada de patru ani. A fost numită prin votul deputaților din Partidul Socialiștilor, cei din fracțiunea Șor și cei de la „Pentru Moldova”. Desemnarea acesteia s-a lăsat cu scandal în Parlament, opoziția spunând că este vorba despre un târg politic.

La scurt timp, aceasta a fost numită chiar șefă la CSJ, funcție din care a fost suspendată jumătate de an mai târziu, dar și-a păstrat fotoliul de vicepreședinte.

O altă lovitură dată de Chișca-Doneva statului a fost legată de privatizarea hotelului Național. Hotelul a fost pierdut de stat în 2007, în urma unei scheme în spatele căreia stătea Vladimir Plahotniuc. Pe atunci, Ministerul Economiei, condus în acea perioadă de Igor Dodon, a privatizat cu 2 milioane de dolari hotelul care era estimat la 25 de milioane de dolari. Plus, angajamentul unei companii offshore de a mai investi peste 30 de milioane de dolari. Până la urmă, nu s-a investit nimic, hotelul fiind și astăzi în paragină. De-a lungul timpului, hotelul a mai fost purtat prin tranzacții, fiind vândut de Plahotniuc lui Platon în 2011, de Platon lui Șor în 2014, ca într-un final să ajungă, prin intermediari, în posesia lui Vladimir Andronachi. În toată această perioadă, statul s-a judecată cu multitudinea de proprietari ai hotelului, încercând să reîntoarcă bunul în proprietatea sa. În iunie 2021, un complet de judecători de la CSJ, în frunte cu Tamara Chișca-Doneva, decide să dea dreptate raiderilor care au preluat bunul și l-au adus la paragină.

Noutăţile partenerilor

comentarii: