image
Sursa foto: alamy.com

Carnea de miel, mai scumpă în acest an

Un kilogram de carne de miel costă, în aceste zile, aproape 120 de lei. Pentru comparație: anul trecut, cei care au pus de masa de Paște carne de miel, au plătit în jur de 80 de lei kg. Mulți oameni ne-au spus că vor renunța la tradiție din cauza prețurilor mari. Ciobanii însă afirmă că nu au cum să țină piept valului de scumpiri. O echipă Jurnal TV a mers în raionul Cantemir și a aflat din prima sursă cum ajunge mielul pe masa de Paște.

Veaceslav Hanganu este un antreprenor din satul Cociulia. Bărbatul are 400 de oi și 30 de capre. După ce a muncit mai mulți ani printre străini, s-a întors acasă și a decis să investească în oierit. Omul spune că în acest an s-a scumpit tot, de la un capăt la altul. Nu ai cum să menții prețul vechi, zice Veaceslav Hanganu.

„Pâinea, grăunțele, cerealele le cumpărăm scump. Anul asta am cumpărat două tone de porumb cu 3 lei și 20 bani. Motorina s-a scumpit”, spune bărbatul.

Până acum, gospodarul a vândut doar câțiva miei, dar speră ca până la Paște să crească comenzile. Prețul variază în funcție de cantitatea mieilor cumpărați. Anul trecut, vindea cu 70 de lei kg de carne.

„Anul acesta prețul mieilor variază de la 90 de lei până la 120 de lei. Este un preț mai mare, dar și cheltuielile s-au mărit, totul s-a scumpit. Avem deja vreo 70 de comenzi de realizat. Dar nu au oamenii bani. Oamenii vor să cumpere, dar prețurile li se par prea mari”, mai spune antreprenorul.

Specialiștii atrag atenția ca miei de Paște să fie cumpărați doar în condiții de deținere a unui certificat sanitar.

„O autorizație pentru consumator este necesară pentru ca să știe ce produs mănâncă el. Dacă mieii nu au fost tratați cu preparate interzise, antibiotice, dacă nu au fost crescuți pe bază de hormoni, pentru că acest lucru este indic în certificatul sanitar”, afirmă medicul veterinar Daniela Bordea.

La Piața Centrală, la tarabele unde se vinde carne de miel este forfotă, oamenii sunt doar în trecere. Prețurile mari îi sperie. Ca să vândă măcar ceva, comercianții taie mielul în două.

Alții spun că vor înlocui carnea de miel cu cea de porc, de găină sau iepure.

Pe piață, prețul unui kilogram de carne de miel variază între 120 și 150 de lei. În acest an, creștinii ortodocși vor sărbători Învierea Domnului pe 24 aprilie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: