image
Sursa foto: Profimedia

Zelenski: Eliminarea militarilor noștri din Mariupol va pune capăt oricăror negocieri de pace cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, sâmbătă, că "eliminarea" ultimilor soldaţi ucraineni rămaşi în oraşul Mariupol, asediat de către forţele ruse, "ar pune capăt oricăror negocieri de pace" cu Moscova.

"Eliminarea militarilor noştri, a oamenilor noştri (la Mariupol) ar pune capăt oricăror negocieri" de pace dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Zelenski, potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, citat de France Presse. Liderul ucrainean a avertizat că cele două părţi se vor găsi atunci în "impas".

În ceea ce priveşte bilanţul uman, "Mariupol ar putea fi de zece ori mai mare decât Borodianka", un orăşel ucrainean de lângă Kiev, distrus după ce a fost bombardat şi scenă a presupuselor abuzuri după ce a fost ocupat de soldaţii ruşi, a acuzat Zelenski.

„Nu vom negocia nici teritoriul, nici oamenii. Cu cât sunt mai multe locuri ca Borodianka, cu atât mai greu va fi", a adăugat acesta..

La 11 aprilie, armata ucraineană a anunţat că se pregăteşte pentru "o bătălie finală" la Mariupol, port situat la Marea Azov, în sud-est. "Va fi moarte pentru unii dintre noi şi captivitate pentru alţii", a scris Brigada 36 de puşcaşi marini, parte a forţelor armate ale Ucrainei, pe Facebook.

A doua zi, autorităţile ucrainene au declarat că luptele au ucis între 20.000 şi 22.000 de oameni la Mariupol, un oraş strategic cu o populaţie de 441.000 de locuitori pe timp de pace.

Discuţiile dintre beligeranţi sunt blocate de câteva zile. Ele sunt "extrem de dificile", conform declaraţiilor făcute marţi de un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, mai scriu sursele citate de Agerpres.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat pe negociatorii ucraineni de "lipsă de coerenţă"

Noutăţile partenerilor

comentarii: