Alte cinci posturi de televiziune au primit amenzi și avertizări, în contextul reflectării războiului din Ucraina

console and tv
Foto: depositphotos.com

Consiliul Audiovizualului a sancționat în ședința de vineri, 15 aprilie, mai multe posturi de televiziune, în contextul reflectării războiului din Ucraina.

Astfel, STV s-a ales cu o amendă de 19 000 de lei pentru difuzarea filmelor fără contracte încheiate cu deținătorii de drepturi de autor. Jurnal TV a fost amendat cu 5 000 de lei și a primit trei avertizări publice pentru nerespectarea mai multor prevederi ale art. 13 privind asigurarea informării corecte în știri despre războiul din Ucraina. Totodată, și PRO TV Chișinău a primit două avertizări publice pentru nerespectarea unor prevederi ale art.13, una dintre acestea vizând războiul din Ucraina. Avertizare publică pentru mesaje discriminatorii și care justifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei, difuzate în cadrul unei emisiuni, a primit și Drochia TV.

Serviciul media audiovizual „Jurnal TV” a difuzat subiectele:- „Rușii atacă marile orașe ale Ucrainei”, care relatează despre bombardarea Ucrainei de către forțele militare ale Federației Ruse. Știrea constă doar din relatările reporterul care prezintă informații fără un suport factologic și fără a indica sursele de proveniență ale acestora, relatarea limitându-se la afirmații ca: „Tot mai multe zvonuri circulă..”; „Se spune că…”. Totodată, în cadrul știrii lipsește și echilibrul de opinii vizavi de informațiile relatate;– „Războiul povestit de prizonierii ruși”, care relatează despre soldații ruși capturați de armata ucraineană. După declarații sunt rulate secvențe video, de o proveniență necunoscută în care apar unele persoane care, pretind a fi soldați din armata rusă, capturați de ucraineni. Nu sunt prezentate informații concludente despre apartenența acestor persoane la armata Federației Ruse. La sfârșitul reportajului se mai afirmă că în ziua curentă, soldații ucraineni au capturat un autocar cu 30 de militari ruși, iar într-o coloană de tancuri nimicite a fost depistat un crematoriu mobil pentru arderea cadavrelor. Nu este specificată sursa acestor informații, totodată, în cadrul știrii lipsește poziția oficială vizavi de afirmațiile prezentate;- „Kievul vorbește de crime de război”, relatează despre atitudinea Ucrainei și a Curții Penale de la Haga privind eventualele crime de război ale Federației Ruse în Ucraina.

Jurnaliștii nu au intervenit pentru a echilibra știrea, prin prezentarea altor puncte de vedere aflate în opoziție, în cazul de față, opinia Federației Ruse. Un subiect, cu durata de aproximativ 4 minute în care se relatează despre situația refugiaților de la centrele de plasare ale acestora. Astfel, în reportaj sunt vizați și copii refugiaților, ajunși în Moldova fie cu părinții, fie singuri. Majoritatea copiilor reflectați în subiect sunt prezentați într-un context favorabil și pozitiv, fără riscuri majore de a-i prejudicia. Cu toate acestea, în a doua parte a reportajului se relatează despre cazul unui băiat de 11 ani, pe nume Andrei, lăsat la frontiera moldo-ucraineană de tatăl său, iar ulterior preluat de o familie de moldoveni pe care o vede prima dată în viață. La reflectarea acestui caz, nu s-a ținut cont de vulnerabilitatea vârstei minorului și nici de starea psihoemoțională a acestuia, totodată, nefiind întreprinse toate măsurile necesare pentru protejarea identității: minorul aflat în situație dificilă, a fost intervievat fără blurarea feței, au fost prezentate informații cu privire la identitatea acestuia precum, vârsta, numele, de unde a venit, cine îl adăpostește.

Serviciul media audiovizual „PRO TV Chișinău” a difuzat subiecte ce au vizat situația din Ucraina. Conținutul subiectelor respective vizează situația din zonele de luptă. Este difuzată declarația Președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, care îl cheamă pe liderul rus Vladimir Putin la negocieri de pace, pentru că numai acestea sunt unica șansă pentru Rusia de a-și reduce pierderile. Este de menționat faptul că în cadrul buletinului informativ au avut intervenții directe atât oficiali ucraineni, cât și oficiali din partea Rusiei, care s-au expus pe segmentul informațional stabilit de statele pe care le reprezintă, echilibrând, astfel, poziția părților aflate în conflict. La reflectarea unui conflict militar, este dificil de a aborda doar sursele oficiale, deoarece acestea nu pot acoperi tot spectrul informațional și probatoriu în timp real. Din acest considerent, se apelează la surse externe de informare care au o notorietate în acest domeniu și care pot fi utilizate pentru o informare mai aprofundată a unor evenimente, cu folosirea imaginilor de la fața locului.

Totuși, în cadrul subiectului în care se menționeaă: „Tot la Mariupol, a fost distrusă în totalitate uzina Metalurgică Azov-Stali, una dintre cele mai mari din Europa…”, relatarea fiind însoțită de imagini cu orașul Mariupol, în urma atacurilor aeriene, precum și secvențe în care uzina Metalurgică Azov-Stali, una dintre cele mai mari din Europa, este supusă unui atac cu rachete. În acest sens de specificat că, sursa acestor imagini nu este indicată în cadrul subiectului.

Pentru încălcările admise, Consiliul Audiovizualului a aplicat serviciului media audiovizual „Jurnal TV” 3 avertizări publice și o amendă în valoare de 5 000 de lei, iar serviciul media audiovizual „PRO TV Chișinău” a fost, la fel, avertizat public.

Tot în cadrul ședinței de vineri, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării serviciului media audiovizual „Drochia TV”, urmare a petiției dlui Petru Macovei, care susține că la 13 martie 2022, postul local de televiziune  „Drochia TV” a difuzat programul audiovizual „Cuvântul preotului”, în cadrul căreia preoții prezenți la emisiune au transmis mesaje discriminatorii și care justifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei.Rezultatele monitorizării au atestat că în respectivul program audiovizual, invitatul emisiunii, preotului Ioan Grigoraș, a încercat să argumenteze că nu Patriarhul Rusiei este de vină pentru începerea războiului, dar de vină este păcatul, privit prin prisma marșului LGBT petrecut în Ucraina.Este de menționat că moderatorul emisiunii, preot și acesta, pe întreaga durată a discursului preotului Ioan Grigoraș, nu a intervenit și nici nu a încercat să-l întrerupă pentru a evita difuzarea unor mesaje discriminatorii.

Audiovizualului a avertizat public serviciul media audiovizual „Drochia TV”.

La începutul lunii martie, posturile de televiziune „Primul în Moldova” și „NTV Moldova” au fost sancționate de Consiliul Audiovizualului pentru modul în care au reflectat criza de securitate și invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente