China a trimis fregate, bombardiere și avioane de lupt în jurul Taiwanului pentru aplicații și atenționează SUA

China desfășoară vineri exerciții militare în jurul Taiwanului, în contextul unei vizite în insulă a unor membri ai Congresului SUA. Beijingul a trimis fregate, bombardiere și avioane de luptă în Marea Chinei de Est și în zona din jurul Taiwanului, a anunțat purtătorul de cuvânt al Comandamentului pentru teatrul de operațiuni estic al Armatei de Eliberare a Poporului, conform televiziunii publice chineze, scrie Reuters, citat de digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

Armata chineză susține că exercițiile sunt o reacție la „semnalele greșite” transmise de SUA.

„Operațiunea este un răspuns la semnalele greșite recente transmise de SUA în privința chestiunii Taiwanului”, a spus purtătorul de cuvânt, fără a menționa vizita aleșilor americani.

„Acțiunile și trucurile greșite ale SUA sunt complet ineficiente și foarte periculoase. Cei care se joacă cu focul se vor arde”, a afirmat el.

Joi, Ambasada Chinei din SUA și-a exprimat opoziția fermă față de vizita în Taiwan a șase membri ai ambelor camere ale Congresului american, potrivit agenției chineze de presă Xinhua.

Membrii Congresului american aflați în vizită în Taiwan i-au spus președintei Tsai Ing-wen că sprijinul SUA pentru insulă rămâne „extrem de puternic” și au promis că China va plăti pentru provocările sale și pentru sprijinul acordat Rusiei în contextul războiului din Ucraina, potrivit DPA.

„Invazia rusă din Ucraina a arătat că democrațiile trebuie să își consolideze alianțelor, iar împreună ne putem apăra de amenințările reprezentate de națiunile autoritare care încearcă să perturbe pacea regională”, a transmis vineri Tsai Ing-wen delegației americane.

Delegația SUA a ajuns joi la Taipei

Delegația, condusă de Lindsey Graham, membru important al Comisiei de Buget din Senatul SUA, a ajuns joi la Taipei pentru o vizită de două zile, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Lindsey Graham a declarat că invazia Rusiei în Ucraina și comportamentul provocator al Chinei au unit SUA.

El i-a spus președintei Taiwanului că, în cazul în care Partidul Comunist Chinez își sporește provocările asupra insulei, „vom fi alături de cei pe care îi îndrăgim, vom fi alături de dvs”, adăugând că abandonarea Taiwanului ar însemna abandonarea democrației, libertății și comerțului liber.

În privința războiului dus de Rusia în Ucraina, Graham a afirmat că Taiwanul a oferit Kievului o asistență în valoare de circa 40 de milioane de dolari, subliniind în același timp că președintele chinez Xi Jinping continuă să sprijine "războiul criminal" dus de președintele rus Vladimir Putin.

„Cred că respingerea opresiunii Partidului Comunist Chinez e tot mai puternică în lume”, a spus alesul american. „Vom face astfel încât China să plătească un preț tot mai mare pentru ceea ce face peste tot în lume”, a afirmat el. „Trebuie să plătească pentru sprijinul acordat lui Putin”, a adăgat Graham.

Președintele Comisiei de Relații Externe din Senatul SUA, Robert Menendez, a spus că vizita are ca scop să „reafirme relația solidă” cu Taiwanului.

Menendez a declarat că securitatea Taiwanului are un impact global, invocând faptul că Taiwanul asigură 90% din producția globală de semiconductori.


Pub