Consorțiul ,,Horus Energy”: Noi continuăm realizarea contractului, așa cum ne-am angajat prin semnarea acestuia

Consorțiul „Horus Energy” și „Silovîie mașinî”, care au câștigat licitația organizată de Banca Mondială privind modernizarea blocurilor 2 și 3 ale întreprinderii Termoelecrtica, susține că e în plin proces de executare a contractului, semnat la 18 martie 2022.

Foto: captură

În cadrul conferinței de presă susținută astăzi, Mihai Godea, director pentru Dezvoltare, a spus că oficial nu au fost informați despre întreruperea executării contractului.

„Din păcate, aflăm numai din presă informații. Consorțiul este în câmpul legal al contractului. Mai mult, în conformitate cu reglementările contractuale, ale Băncii Mondiale, ale graficului de execuție noi continuăm realizarea contractului așa cum ne-am angajat prin semnarea acestuia”, a spus Godea.

El a dat asigurări de deschidere totală, pentru a fi găsite soluții.

„Horus Energy în toate angajamentele asumate a fost un partener de bună credință, pentru noi contează serviciile pe care le livrăm în final. Din acest considerent suntem gata să discutăm, să găsim soluții optime, pentru că beneficiarii finali sunt oamenii. Am făcut în acest sens adresări și la Președinție, Guvern, Banca Mondială, dar încă nu avem un răspuns”, a spus reprezentantul companiei.

Godea a precizat că a aflat din presă că situația legată de licitație va fi discutată la Consiliul Suprem de Securitate.

„Noi salutăm această decizie, asta înseamnă că securitatea energetică e un subiect ce preocupă autoritățile, dar CCS a fost informat la fiecare etapă a contractului. Noi avem o experiență de peste 20 de ani, avem soluții la toate problemele, solicităm să se țină cont de asta. Horus Energy și-a asumat angajamente și este gata să le îndeplinească”, a precizat Mihai Godea.

Alesea Gotijanu, șefa Departamentului Juridic al grupului de copanii Horus, a spus că, la moment, compania nu deține originalul contractului semnat la 28 martie.

„Acesta ne-a fost solicitat acum o săptămână de către Aurelia Samson, de la CSS, pentru examinare. Consorțiul urmează să prezinte garanția de bună execuție și solicităm să ne fie transmis contractul pentru al prezenta la bancă. Mai mult, în septembrie, când a avut loc licitația, am depus 300 000 euro garanție, bani care încă nu ne-au fost restituiți”, a precizat ea.

Eugen Dodiță, director comercial „Horus Energy a spus că lucrările de modernizare sunt executate conform graficului.

„E un grafic restrâns, producerea e în toi, are loc vămuirea utilajului, deja în scurt timp va fi livrarea în R. Moldova. Noi am transmis autorităților graficul detaliat privind modernizarea blocurilor, astfel că până la sezonul rece să fie totul executat. Oricare altă licitație subânțeleg extinderea termenului de executare a lucrărilor”, a spus Dodiță.

În final, Mihai Godea a spus că nu își dorește ca imaginea R. Moldova să aibă de suferit pe plan internațional.

„Vorbesc de riscuri de imagine evidente în raport cu partenerii de dezvoltare, în special cu Banca Mondială. Nimeni nu poate încălca prevederile. Horus Energy a respectat, respectă și va respecta toate regulamentele. Noi suntem în câmpul contractual și avem scopul să reușim să facem toate lucrările până la sezonul rece”, a conchis Mihai Godea.


Pub