Reacția Ministerului Educației la protestul organizat de comunitatea LGBT+, după decesul adolescentei trans

Ministerul Educației condamnă orice act de discriminare și violență, inclusiv în instituțiile de învățământ. „Considerăm pe deplin îndreptățite cerințele formulate de către participanții la protest în scopul asigurării drepturilor fiecărui elev și eleve la un mediu educațional protectiv și incluziv, bazat pe respectarea demnității umane și a drepturilor omului”, se arată într-un comunicat remis de instituție după protestul care a avut loc astăzi în centrul capitalei, generat de un caz cutremurător de suicid al unui adolescent, batjocorit de colegi pentru că era trans..

Foto: facebook
„Înțelegem nevoia și așteptările întemeiate ale societății a unor schimbări imediate pentru eliminarea cazurilor de bullying și discriminare. În același timp, constatăm că conștientizarea de către angajați și elevi/eleve a stereotipurilor și convingerilor limitative, precum și schimbarea comportamentului care derivă din acestea este un proces de durată, sensibil și complex.

Ministerul Educației și Cercetării organizează periodic pentru factorii decizionali din învățământ acțiuni de formare privind respectarea cadrului legal referitor la protecția copilului. De asemenea, Ministerul este preocupat continuu de dezvoltarea competențelor cadrelor de conducere și didactice de comunicare cu elevii/copiii într-un mod asertiv și nonviolent, valorizând diversitatea culturală, egalitatea, echitatea și justiția.

Ministerul reiterează că a susținut introducerea în Codul educației a noțiunii de bullying și a principiului nonviolenței. Aceste modificări aprobate prin Legea nr. 36/2022 vor intra în vigoare la 16 septembrie 2022 și vor constitui un temei juridic pentru aprobarea Metodologiei de prevenire și combatere a bullyingului. Proiectul Metodologiei este elaborat cu concursul specialiștilor în pedagogie și psihologie și va fi supus consultărilor publice pentru îmbunătățirea acestuia.
Ministerul Educației și Cercetării este deschis pentru orice inițiativă de parteneriat capabilă să contribuie la elaborarea și implementarea unor politici și practici educaționale bazate pe respectarea, protecția și asigurarea drepturilor fiecărui elev și eleve, fără deosebire de etnie, confesiune, orientare sexuală, limbă vorbită”, se arată într-un comunicat. 

Totodată, Ministerul Educației și Cercetării „regretă decesul adolescentei din capitală și exprimă condoleanțele și compasiunea sa familiei îndurerate și prietenilor acesteia”.

Câteva persoane s-au adunat în fața Guvernului în semn de protest, după ce o adolescentă trans și-a pus capăt zilelor. Aceștia au cerut dreptul la siguranță pentru copiii și tinerii LGBT+, să le asigure copiilor LGBT+ un mediu de viață sigur, iar ministerului Educației să se ocupe de educația cadrelor didactice din instituțiile de învățământ secundar și superior în ceea ce ține orientarea sexuală și identitatea de gen.

Adolescenta, batjocorită de colegi pentru că ar fi transgender, și-ar fi pus capăt zilelor. Centrul Genderdoc-M, care anterior a relatat despre cazul tinerei, a făcut anunțul trist, menționând că nu cunosc cauza finală care a dus la această decizie tragică. „Odihnește-te în pace, dragă F”, au scris aceștia.


Pub