Kremlinul cere Chișinăului să se abțină „de la acțiuni care dăunează relațiilor cu Rusia”: Ce l-a nemulțumit

Ministerul de Externe al Rusiei comentează decizia cu privire la interzicerea folosirii simbolurilor care promovează războiul, de asemenea și panglica Sfântul Gheorghe. „Toate acestea, desigur, afectează situația din Moldova și atmosfera generală a relațiilor ruso-moldovenești”, se arată într-un comunicat.

Foto: Profimedia Images

„Am fost atenți la o serie de declarații ale oficialităților moldovenești și inițiative legislative ale parlamentarilor, care nu pot decât să provoace îngrijorare profundă.

Pe 7 aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale. Acestea prevăd interdicția de a difuza programe și filme produse în țări care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, inclusiv Rusia. La 14 aprilie, parlamentarii moldoveni au aprobat modificări la Codul contravențional, care introduc amenzi sau muncă silnică pentru folosirea atributelor și simbolurilor „agresiunii militare”, inclusiv „steaguri și panglici colorate, simboluri, insigne și alte semne similare”, care includ „panglică bicoloră neagră-portocaliu”, adică Sf. Gheorghe.

Acum este așteptată semnarea acestor modificări de către Președintele Republicii. În plus, oficialii de vârf ai țării au făcut recent declarații publice ambigue cu privire la Ziua Victoriei și evenimentele din Ucraina. Toți acești pași au avut o rezonanță largă atât în ​​Moldova, cât și în Rusia. Sub noile restricții legislative, dacă vor intra în vigoare, vor cădea filmele sovietice despre Marele Război Patriotic și panglica Sf. Gheorghe, simbol istoric pentru toți cei care cinstesc memoria Marii Victorii.

Moldova și Rusia își amintesc foarte bine promisiunile preelectorale ale președintei Maia Sandu de a-și păstra dreptul de a sărbători ziua de 9 mai. Aceasta este cea mai importantă dată din istoria noastră comună, care amintește de eroismul popoarelor Uniunii Sovietice, inclusiv ale moldovenilor care au luptat împotriva fascismului. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei au murit 650 de mii de locuitori ai Moldovei. 400 de mii au luptat în rândurile Armatei Roșii. 250 de mii de soldați, ofițeri și partizani moldoveni, au primit ordine și medalii sovietice. Menținerea vie a memoriei lor este datoria noastră sacră comună.

Conducerea Republicii Moldova și-a declarat în repetate rânduri angajamentul față de statutul neutru al țării, respectul pentru drepturile și interesele tuturor locuitorilor săi, parteneriatul pragmatic și reciproc avantajos cu Rusia. Ultimele inițiative legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova nu corespund acestor declarații, la fel cum nu corespund și alte demersuri întreprinse recent de Chișinău. În special, vorbim de măsuri restrictive împotriva presei ruse care se operează în Republica Moldova, sprijinul necondiționat pentru eforturile Statelor Unite și ale aliaților săi de a îndepărta Rusia din organizațiile și organismele internaționale, acțiuni și proteste care se desfășoară la Ambasada Rusiei la Chișinău de o lună și care interferează în activitatea sa.

Toate acestea, desigur, afectează situația din Moldova și atmosfera generală a relațiilor ruso-moldovenești. Sperăm că bunul simț va predomina și partea moldovenească se va abține de la acțiuni care dăunează relațiilor cu Rusia”, se arată în comunicat.

Membrii PSRM din Bălți, dar și simplii cetățeni din nordul țării au participat, azi, la un miting, la care și-au exprimat nemulțumirea față de deciziile guvernării. Oamenii s-au arătat revoltați de cenzura instituită de PAS.

Nemulțumit s-a arătat și Igor Dodon. „Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav”, a declarat Dodon.

Proiectul a stârnit și critecile altui fost șef de stat, Vladimir Voronin.

În Moldova s-au interzis simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. O modificare la Codul contravențional în acest sens a fost votat de partidul de la guvernare.


Pub