Autosalubritatea are contracte cu 80% din totalul locuitorilor din Chișinău. Populația refuză să plătească pentru gunoi

15 Apr. 2022, 11:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2022, 11:28 // Actual //  Lupu Eduard

Întreprinderea municipală Autosalubritate susține că o parte din locuitorii Chișinăului refuză să încheie contracte de evacuare a gunoiului și îl aruncă în tomberoanele de pe stradă. Într-un răspuns oferit redacției bani.md, reprezentanții întreprinderii susțin că „unii oameni nu cunosc cadrul normativ care impune obligativitatea încheierii contractului pentru evacuare deșeurilor generate”.

În prezent întreprinderea municipală Autosalubritate are încheiate 26 288 contracte. Dintre care 9583 cu agenții economici si 16 705 persoane fizice (Infocom, Infosapr, sector particular). Calculele arată că întreprinderea are încheiate contracte cu peste 80% din totalul locuitorilor din Chișinău.

Pentru stocarea deșeurilor la platformele de depozitare a deșeurilor (fără a avea contract), se aplică sancțiuni contravenționale sub formă de amendă. Alți oameni nu încheie contracte din lipsă de responsabilitate, nu le pasă unde și cum aruncă deșeurile generate, considerând că în așa fel ar putea economisi ceva bani”, se spune în răspunsul Autosalubritate.

Reprezentanții Întreprinderii Municipale organizează ieșiri la fața locului în comun cu reprezentanții preturilor de sector, poliției municipale cu inspectările de rigoare la care se verifică agenții economici privind deținerea contractului pentru transportarea deșeurilor menajere și respectarea procedurii de depozitare și evacuare a deșeurilor. „Dacă au fost depistate lipsa contractelor, ulterior acestora li se dă termen de 5 zile pentru depunerea setului de acte în vederea încheierii contractelor pentru transportarea deșeurilor menajere”.

Nerespectarea  modului de colectare, păstrare, transport, depozitare,  ardere, neutralizare și evacuare, inclusiv în obiectivele acvatice, în subsoluri etc., a deșeurilor industriale, de construcție, menajare și de altă natură se sancționează cu o amendă de la 12 (600 lei) la 24  (1200 lei) de unități convenționale aplicată persoanelor fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, cu amendă  de la 120 (6000 lei)  la 180 (120000 lei) de unități convenționale aplicată  persoanei juridice  cu sau fără  privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a  desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Potrivit ultimului raport financiar, Autosalubritate a avut un profit de 10,5 mil. de lei cu o treime mai mare în anul 2020 față de anul precedent. Valoarea activelor companiei a totalizat 135 miliarde de lei, iar numărul angajaților 377.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău