Un embargo complet asupra petrolului rusesc va opri războiul într-o lună

15 Apr. 2022, 19:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Apr. 2022, 19:32 // Actual //  Lupu Eduard

Andrei Illarionov, un fost consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin, a explicat la CNN de ce crede că un embargo complet asupra petrolului rus va pune capăt rapid războiului.

El a declarat recent pentru BBC că, dacă țările occidentale ar implementa un „embargo real” asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia, operațiunile rusești în Ucraina ar fi probabil oprite „într-o lună sau două”.
„Cred că este un instrument nemilitar foarte important pentru a influența procesul de luare a deciziilor la Kremlin”, a declarat Illarionov la CNN.

„Motivul este foarte simplu. În acest moment, aproximativ 40% din toate veniturile bugetare din Rusia sunt reprezentate de veniturile directe din exportul de petrol și gaze din Rusia. Se va ține cont de veniturile directe și indirecte. În total, ar fi vorba probabil de aproape 60% din toate veniturile bugetului federal”.

Condițiile necesare pentru a crea suficientă presiune economică pentru a opri războiul din Ucraina.

„Presupunând că aceste venituri ar fi reduse substanțial ca urmare a implementării embargoului complet pentru exportul de energie din Rusia, înțelegem că nu poate fi absolut, deoarece avem China, poate alți consumatori mai mici; cu toate acestea, ar afecta cea mai mare parte a importatorilor de energie rusă”, a spus el.

„Și presupunând că Rusia în acest moment nu are acces la piața de credit din cauza sancțiunilor și presupunând că rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei sunt înghețate, guvernul rus, guvernul lui Putin, nu are resurse pentru a finanța cheltuieli”, a continuat el.

Illarionov a remarcat că toate aceste cheltuieli vor fi forțate să fie „reduse cu 40% până la 50%”.

„De aceea, regimul va fi în situația în care ar trebui să oprească operațiunile, să caute un armistițiu și să vadă niște negocieri cu Ucraina”, a continuat el.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 08:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 08:20 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul războiului din Ucraina și pierderea unor piețe energetice din Europa, Rusia și-a direcționat exporturile de petrol către alte țări, alimentând astfel mașina de război. Însă preocupările cresc în privința unei potentiale catastrofe ecologice din Marea Baltică, unde flota „fantomă” a Rusiei, compusă din tancuri petroliere vechi de decenii, reprezintă o amenințare iminentă.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, a tras un semnal de alarmă, acuzând Moscova că folosește nave nepotrivite și încalcă regulile maritime internaționale. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, iar acest lucru se întâmplă deseori sub o proprietate opacă și prin folosirea apelor internaționale pentru a evita controlul, scrie The Guardian.

Billström a solicitat noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscurile asociate flotei ruse, care ar putea provoca o catastrofă ecologică în regiune. Îngrijorările sunt alimentate de faptul că navele sunt vechi și adesea în stare proastă de navigație, iar consecințele unui accident sau al unei scurgeri de petrol ar fi devastatoare pentru mediul înconjurător.

Îngrijorările privind securitatea și mediu în Marea Baltică au fost discutate de miniștrii de externe din opt grupări nordice-baltice de țări pe insula Gotland acum două săptămâni. Billström a subliniat că toți ar fi afectați de o eventuală problemă majoră cauzată de flota rusă, iar ignorarea acestei probleme ar fi periculoasă.

În timp ce Rusia continuă să își consolideze prezența militară în regiune, inclusiv prin utilizarea acestei flote de petrol, comunitatea internațională se confruntă cu provocări în gestionarea acestei situații delicate. Este esențial ca statele să coopereze și să implementeze măsuri eficiente pentru a preveni o catastrofă ecologică în Marea Baltică, subliniind importanța respectării regulilor și normelor internaționale în domeniul maritim.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău