[Interviu pe vreme de război] „Bărbații pornesc războaiele. Femeile ce fac? Remediază consecințele războiului”

Din primele zile ale războiului, până a găsi instrumentele necesare statul și organizațiile internaționale cu experiență în domeniu, criza refugiaților din Ucraina a fost pe umerii voluntarilor, ale organizațiilor nonguvernamentale și cetățenilor de rând ai  Republicii Moldova.

Despre provocările cu care s-au confruntat, despre soluțiile pe care le-au găsit în timp record și starea refugiaților pe care-i ajută, am discutat cu Veronica Teleucă, coordonatoarea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”. Cele 23 de organizații membre ale Coaliției s-au implicat activ în ajutorarea oaspeților nevoiți ai țării noastre. Unul dintre cele mai importante acțiuni ale Coaliției a fost să ofere asistență financiară la peste 100 de femei refugiate și asta în pofida resurselor financiare limitate.

Materialul a fost realizat cu susținerea Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie” care are un parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), România. Programul de Combatere a Violenței Domestice în Moldova este susținut cu fondurile Fundației Oak.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.