image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

UE a lansat o nouă acțiune umanitară în sprijinul refugiaților

În municipiul Chișinău va fi amenajat un depozit care va fi pus la dispoziția partenerilor pentru stocarea ajutorul umanitar și pentru livrarea a peste 1200 de corturi și 4000 de pături pentru refugiații care au venit din Ucraina, a anunțat Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Acțiunea are drept obiectiv de a îmbunătăți răspunsul UE în cazurile de urgență și de a sprijini donatorii activi. Ajutorul ajunge în Republica Moldova datorită implementării a trei acțiuni de poduri aeriene umanitare care transportă mărfuri pentru refugiați. Depozitul și stocarea ajutorului umanitar este finanțat integral de UE, transmite IPN.

Janez Lenarčič, comisarul european pentru managementul crizelor menționează că, în timp ce agresiunea militară rusă asupra Ucrainei se desfășoară într-un mod devastator de brutal, nevoile umanitare ale oamenilor afectați cresc exponențial. „Pentru a putea oferi un colac de salvare tuturor celor care au nevoie, trebuie mobilizate toate capacitățile disponibile. Acesta este motivul pentru care UE, pe lângă ajutorul financiar oferit partenerilor umanitari, oferă și sprijin operațional concret. Prin mobilizarea Capacității Europene de Răspuns Umanitar și operarea acesteia în Republica Moldova, UE își reafirmă sprijinul pentru țările care găzduiesc refugiații ce fug de ororile acestui conflict”, subliniază comisarul european.  

Războiul din Ucraina a forțat deja peste 4,3 milioane de oameni să fugă în țările vecine –Republica Moldova, România, Polonia, Slovacia și Ungaria, majoritatea fiind femei și copii. La începutul acestui an, UE a alocat un fond suplimentar de 3 milioane de euro asistență umanitară oferită Republicii Moldova, pe lângă 5 milioane de euro oferiți în stadiul incipient al crizei. Totodată, 18 state membre ale UE și Norvegia au oferit Republicii Moldova asistență prin intermediul Mecanismul de protecție civilă al UE (rescEU). Aceasta include, printre altele, articole de adăpost, asistență medicală, alimente și provizii de energie. Având în vedere amploarea nevoilor, Comisia Europeană a mobilizat, de asemenea, echipamente medicale din stocurile medicale rescEU din Germania, Ungaria și Regatul Țărilor de Jos, precizează comunicatul de presă al Delegația Uniunii Europene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: