Întorsătură de situație cu licitația de la Termoelectrica și „băiețașii șmecheri”: Spînu anunță anularea tenderului. Compania rusească nu va repara turbinele

Firma rusească Silovîie Mașinî nu va implementa proiectul de reabilitare al motoarelor de la Termoelectrica. Guvernul a decis să anuleze licitația. „În perioada următoare vor urma demersurile necesare către Banca Mondială pentru a încheia această licitație complet”, a declarat vicepremierul, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii În Profunzime.

Foto: curentul.md

„Pe 18 martie s-a dat răspuns de câștigare a licitației de către acea companie, în același timp s-au întâmplat mai multe lucruri, ce ține de anumite sancțiuni care ar putea să apară în următoarea perioadă, după ceea ce s-a întâmplat în Bucea, Irpin și informația care a apărut public. Decizia pe care a luat-o Guvernul este ca să nu urmeze această licitație și în perioada următoare vor urma demersurile necesare către Banca Mondială pentru a încheia această licitație complet. Vom vedea în perioada următoare ce putem face ca să reabilităm Termoelectrica”, a declarat Spînu.

Șefa statului, Maia Sandu, spune că nu există o altă companie decât „Silovîie Mașinî”, care a câștigat licitația de la Termoelectrica ca să reparare acele turbine. Aceasta a menționat în cadrul unei conferințe de presă că personal a studiat situația legată de licitație. Pe de altă parte, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, susține că președinta „a fost dezinformată de domnul Spînu”, iar o astfel de abordare este „exclusivistă, greșită și miroase a monopol”.

Deputatul PAS, Radu Marian a venit cu o replică dură în adresa lui Alexandru Slusari, care a criticat din nou autoritățile, după ce licitația privind reparația turbinelor de la „Termoelectrica” a fost câștigată de „compania rusă Silovîe mașinî și Horus Energy”. Slusari a scris pagina sa de facebook că președinta Maia Sandu, care a spus că nu există o altă companie care să poată efectua aceste lucrări de reparație, a fost „dezinformată” și că ar exista un consorțiu român, care a trimis o scrisoare de intenție pe 25 martie. În replică, Radu Marian a spus că această companie nu a participat la licitație.

Grupul de companii „Horus” îl acuză pe fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari de falsuri, după declarațiile acestuia privind licitația pe reparația turbinelor de la „Termoelectrica”.

Spiritele se încing între Slusari și Marian. Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a venit cu o reacție, după ce deputatul PAS Radu Marian a menționat că acesta este „folosit de băieții șmecheri” pe licitația de la „Termoelectrica”. Slusari susține că „nimeni și niciodată nu a putut și nu poate” să-l folosească, iar deputatul PAS „ar trebuie să cunoască acest lucru”.


Pub