Antreprenoarea și clienta FinComBank, Ecaterina Colibaba, și o poveste dulce a patiseriei Vanilla Bloom

Astăzi, vă invităm să o cunoașteți pe Colibaba Ecaterina, clienta FinComBank și noua eroină a campaniei #FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri!

Foto: FinComBank

Vanilla Bloom este despre ingrediente 100% naturale, gust rafinat, design unic și calitate. Iar mai important decât astea sunt profesionalismul și dragostea față de această meserie cu ajutorul cărora se creează adevărata magie și capodopere dulci. Ecaterina Colibaba este antreprenoarea din spatele patiseriei Vanilla Bloom din or. Rîșcani, care ne relatează într-un interviu exclusiv povestea de succes a afacerii sale.

Cum ați debutat în mediul afacerilor? Ce poveste se ascunde în spatele brandului Vanilla Bloom?

Părinții mei dețin o brutărie în or. Rîșcani din 1995 unde au și o secție mică de patiserie. După ce am finisat Facultatea de Marketing și Logistică, m-am întors în orașul meu natal să ajut părinții în administrarea afacerii. Cel mai mult îmi plăcea să lucrez în patiserie și anume la decor. Așa am început să decorez torturi cu pastă de zahar. Pe atunci, făceam doar decorul, nu știam cum să pregătesc desertul propriu-zis și anume umplutura. Am fost la câteva MasterClass-uri în România legate de decorul cu pastă de zahar, îmi plăcea și se primea bine. Dar mă preocupa faptul că la exterior torturile erau foarte frumoase, iar în interior nu erau la fel de wow. Așa în 2017, am fost la primul MasterClass legat de pregătirea și coacerea deserturilor, era bazat pe 100% produse naturale și tehnici noi. Mi-a plăcut foarte mult! Astfel, după acel curs, am fost la foarte multe MasterClass-uri de așa gen la renumiți patiseri din Paris, Rusia, Ucraina și alte țări. Pasionată de tot ce am învățat, în 2018, am deschis propria mea afacere. Am luat un credit pentru a procura utilaj, iar părinții mi-au dat spațiu unde pot desfășura activitatea și am pornit businessul meu. Din start, am organizat câteva Candy Bar-uri pentru prietenii mei la nuntă. Invitații care au fost la acel eveniment au gustat și le-a plăcut foarte mult, așa și s-au pornit comenzile. „Сарафанное радио” cum se spune.


Cu ce produse se pot îndulci clienții?

Avem un asortiment foarte larg de produse: de la torturi la comandă cu 22 de umpluturi, până la eclere, tarte, prăjituri porționate, macarons, bezele, turte dulci și multe altele. Adăugăm permanent ceva nou în asortimentul nostru.

De unde vă inspirați pentru realizarea produselor de patiserie? Apropo, acestea arată fenomenal.

Acum, este foarte ușor să te inspiri, deschizi Internetul și vezi ce fac patiserii din toată lumea (zâmbește). Dar cel mai des mă gândesc la ceea ce cere piața autohtonă și la ce le place copiilor mei.

Ce etape ați parcurs, pentru a vă dezvolta afacerea?

Din start, nu știam că va fi o afacere. Pur și simplu, îmi plăcea ceea ce fac. Am rugat pe o prietenă să mă ajute, apoi pe alta. Atunci, nu aveam bani ca să-mi cumpăr tot necesarul, tot ce câștigam apoi investeam în instrumente. La acel moment, băiatul meu avea 3 ani, lucram foarte mult noaptea ca să reușesc să fac totul. Nu aveam echipă ca să pot împarți toate aceste taskuri. Apoi, m-am ciocnit cu o altă problemă, majoritatea comenzilor erau în sezonul nunților, în mai – octombrie, iar, după acesta, era mai dificil cu lucrul. Însă, ulterior, am rezolvat-o și pe aceasta. La momentul actual, avem câteva cafenele cărora le distribuim produse, de aceea, muncim permanent.


Care au fost cele mai grele momente de până acum în calitate de antreprenor?

Pe lângă cele enumerate anterior, cel mai greu este lucrul cu personalul. Să găsești un lucrător bun este foarte greu. Acum, echipa Vanilla Bloom numără 10 angajați, dintre care 6 patiseri. Sunt fete care lucrează deja de mai mult timp, ele își cunosc bine meseria și le ajuta pe celelalte. De profesie niciuna din ele nu este patiser, au învățat la noi această meserie.

Haideți să vorbim un pic și despre lucruri plăcute. Ce vă face să vă mândriți cu afacerea dumneavoastră?

Mă bucur că lucrăm doar cu produse naturale și nu folosim premixuri sau produse cu grăsimi vegetale. Avem feedback pozitiv de la clienți și asta este îmbucurător. Mulți îmi spun „fă mai ieftin, pune ingrediente mai ieftine, gen margarină sau frișcă vegetală ca să poți economisi”, dar acesta nu e drumul nostru, Vanilla Bloom în primul rând este despre calitate.

Ce sau cine a stat în spatele succesului businessului dumneavoastră?

Sincer, cred că în spatele succesului meu sunt EU (zâmbește). Am muncit foarte, foarte mult! Câțiva ani practic singură cu puțin ajutor. Desigur, am avut și susținere foarte mare din partea familiei, în deosebi din partea soțul care m-a ajuta cu copilul, el nu făcea probleme că lucram noaptea. Mă susținea și când plecam la MasterClass-uri, cu toate că el rămânea acasă cu copilul (zâmbește).


Dacă ați începe acum afacerea, după toate, ce ați schimba?

Cred ca nu ași schimba nimic. Tot ce a fost e drumul meu și sunt fericită că am trecut prin el.

Ați reușit să vă gândiți ce faceți mai departe? V-ați făcut planuri deja?

Îmi doresc foarte mult să deschid un magazin de firmă frumos, frumos (zâmbește)! Poate chiar o cafenea, dar până când nu am găsit locul potrivit și la momentul de față am un băiat mic de 1 anișor. Este un pic dificil să faci ceva cu el.

Aveți careva sfaturi pentru cei care vor să-și deschidă un business?

Un sfat din partea mea: aveți curaj, să nu vă temeți; dacă este dorință, totul se va primi!


Iar dacă și voi doriți să gustați din produsele de patiserie cu ingrediente 100% naturale sau să dați comandă de un tort cu una din cele 22 de umpluturi diferite, accesați site-ul vanillabloom.md.

Vă invităm să urmăriți campania #FinComBusiness – preţuim oameni, încurajăm afaceri și poveștile de succes ale antreprenorilor pe pagina #FinComBusiness!



// console.log('no ads situation')