Magistrata Țurcanu, bănuită într-un dosar legat de Platon, a revenit în țară: Procurorii i-au percheziționat casa și o acuză de „emiterea intenționată a unei decizii ilegale”

Procurorii Anticorupție au efectuat ieri, 11 aprilie, 2 percheziții la domiciliul, inclusiv de facto, a magistratei din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, Olesea Țurcan, vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul pronunțării cu bună-știință de către judecătoare a unei încheieri contrare legii (art.307 alin.(1) din Codul penal).

Foto: magistrat.md
Perchezițiile au fost efectuate în baza ordonanței motivate a organului de urmărire penală, cu autorizarea judecătorului de instrucție, în prezenta magistratului investigat.

Astfel, în rezultatul perchezițiilor efectuate la magistratul vizat, procurorii nu au depistat și ridicat obiecte și documente relevante pentru cazul examinat.

Tot ieri judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii. În cadrul audierii magistrat nu și-a recunoscut vinovăția, solicitând organului de urmărire penală termen pentru a-și pregăti poziția de apărare pe caz.

La această etapă, în privința magistratului nu a fost aplicată nici o măsură procesuală de constrângere. La moment se întreprind mai mult acțiuni procesuale în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor care au importanță pentru cauza penală.

Procuratura Anticorupție menționează că investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

În dimineața zilei de 31 martie, au descins cu percheziții în biroul magistratei. Ulterior, Țurcanu a spus că perchezițiile efectuate în biroul său este o acțiune procesuală ilegală, ir probele sunt nule, întrucât este suspendată din funcție și nici avocații nu au fost prezenți.

Olesea Țurcan urma să fie percheziționată de procurori, după acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătoarea anterior a fost acuzată că a emis o hotărâre în favoarea lui Veaceslav Platon. Aceasta a calificat decizia drept răzbunare.

Mai exact, în luna mai 2021, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a spus că regretă faptul că membrii Colegiului disciplinar CSM au decis încetarea anchetei disciplinare, pe numele judecătoarei, Olesea Țurcan, care, după părerea deputatului ar fi examinat părtinitor dosarul Moldasig.

Judecătoarea Olesea Țurcan a emis o hotărâre, iar prin urmare o companie care, în trecut, deținea 4,99% din acțiunile Moldasig, a ajuns prin judecată să controleze de facto 65%.

Alaiba susține că beneficiarul acestei hotărâri emise de Olesea Țurcan este Veaceslav Platon.

Anterior, judecătoarea, vizată în demersul înaintat de Robu către CSM, Olesea Țurcan a cerut recuzare împotriva președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, „la examinarea demersului cu privire la eliberarea avizului pentru pornirea urmăririi penale” pe numele acesteia.


Pub