21 de automobile de teren au fost donate Poliției de Frontieră, pentru a sprijini în gestionarea fluxului de refugiați

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, a predat astăzi 21 de vehicule de teren Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova pentru a susține răspunsul Guvernului la criza refugiaților din Ucraina. În valoare de peste jumătate de milion de dolari SUA, vehiculele vor fi folosite de Poliția de Frontieră a Republicii Moldova pentru a consolida mobilitatea și a crește capacitatea de monitorizare.

Foto: border.gov.md

„Partenerii noștri au fost alături încă de la începutul crizei refugiaților din Ucraina și rămân în continuare, susținându-ne. Vă mulțumim enorm! Vă asigur că ceea ce facem noi este cu un singur scop: toți să se simtă în siguranță, cetățenii noștri și refugiații în Republica Moldova, prin serviciile pe care le acordăm la frontieră. Cele 21 de automobile vor fi transmise în teritoriu, în gestiunea subdiviziunilor de frontieră și care, cu certitudine, vor contribui la creșterea mobilității și capacității de răspuns, inclusiv reziliență la crize în desfășurare la frontiera de stat,” a declarat șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi.

„În contextul războiului din Ucraina, o dotare mai bună a subdiviziunilor de primă linie a Ministerului Afacerilor Interne sporește atât securitatea națională, cât și cea regională, contribuind la fortificarea centurii extinse de securitate în regiune. Datorită suportului Ambasadei SUA în Moldova și Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați, cei aproximativ 1000 km ai frontierei de stat pe uscat vor fi mai sigure pentru cetățeni. Mulțumim partenerilor de la UNHCR pentru această donație, care vine exact pe necesitățile pe care le are acum Inspectoratul General al Poliției de Frontieră”, a menționat Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne.

În alocuțiunea sa, Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Republica Moldova a subliniat: „Guvernul și-a îmbunătățit semnificativ capacitatea de a fluidiza trecerea frontierei și a facilitat intrarea în țară a peste 400.000 de noi veniți din Ucraina în doar șase săptămâni. Credem că aceste vehicule vor spori și mai mult mobilitatea Poliției de Frontieră între diferitele puncte de trecere a frontierei pentru a facilita traversarea în continuare a frontierei din partea Ucrainei.”

La 11 aprilie, peste 413.000 de refugiați din Ucraina au intrat în Republica Moldova. Majoritatea au plecat în țări europene, aproximativ 96.000 de ucraineni sunt încă găzduiți cu generozitate în Moldova.

De la declanșarea crizei refugiaților din Ucraina, din cauza conflictului armat în derulare, Poliția de Frontieră a mobilizat circa 1.500 de angajați, care zilnic asigură securitatea frontierei de stat, dar și participă la gestionarea eficientă a fluxurilor masive de refugiați. 


Pub