Opoziția nu va susține prelungirea stării de urgență. Dodon: Nu are logică. Vor să utilizeze situația ca să blocheze inițiativele noastre

Fostul șef de stat, Igor Dodon, este contra prelungirii stării de urgență. Acesta a declarat în cadrul emisiunii Acces Direct că „prelungirea stării de urgență are un singur scop - să încerce să utilizeze această situație pentru a bloca politic orice inițiativă care ar putea veni din partea opoziției”. Dodon a mai menționat că susținerea acestei decizii „nu ar fi corectă pentru că argumentele deja nu sunt aceleași”.

Foto: UNIMEDIA

„Instaurarea stării de ugență pe 24 februarie avea o logică deoarece era o situație de panică peste tot în regiune inclusiv în Republica Moldova, trebuie să recunoaștem și dacă vă amintiți a fost susținută unanim și de opoziției și de Guvernare în Parlament au votat toți împreună cu toate că mai târziu Guvernarea a utilizat această stare de urgență și a luat unele decizii anti-democratice și cu media și cu multe alte lucruri, au închis unele site-uri, au început niște acțiuni care s-au acoperit cu starea de ugență, acum la această etapă eu nu văd nicio logică în prelungirea stării de ugență.

Eu cred că prelungirea stării de urgență are un singur scop - să încerce să utilizeze această situație de urgență pentru a bloca politic orice inițiativă care ar putea veni din partea opoziției. Astfel spus situația de urgență deschide mânile Guvernului să ia orice decizie și să acopere cu această stare de urgență, deci în opinia mea de susținut acum prelungirea stării de urgență nu ar fi corect pentru că argumentele deja nu sunt aceleași”, a declarat Dodon.

Totodată, Dodon susține că dacă nu era conflictul din Ucraina „în luna martie Guvernul era demis și poate se ajungea și la alegeri anticipate”.

„Eu speram sincer cu toate că sunt oponenții noștri că o să fie mai profesioniști. Noi vedem că primele cinci - șase luni de activitate, practic au dat dovadă că nu se pricep la nimic cu toate crizele care au fost. Și o să spun poate în premieră eu cred că pe ei i-au salvat situația din Ucraina. Dacă nu era conflictul din Ucraina în luna martie trebuia să fie demis Guvernul și poate se ajungea și la alegeri anticipate.

Diferite scenarii puteau fi pentru că și sondajele de opinie arătau că ei erau foarte jos și incompetență totală pe toate domeniile, acuma ei se acoperă cu ceea ce se întâmplă în Ucraina și primele 3 săptămâni acestui conflict din Ucraina ei s-au acoperit destul de bine cu refugiații, cu toate că Guvernul nu a avut nicio implicare în soluționarea crizei refugiaților de tot sau ocupat autoritățile publice locale și oamenii simple. Acum ultimele săptămâni vedem că ceea ce le-a reușit să schimbele accentele și să dea vina pe situația din Ucraina, acum nu le mai merge acest lucru. Se duc în jos în sondaje și se vor duce și mai departe. Eu nu cred că ei vor putea face față crizelor care vin pentru că ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și economică și socială”, a declarat Dodon.

Guvernul va cere prelungirea stării de urgență în țară. Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a declarat în cadrul emisiunii Cutia Neagră că în condițiile în care „există riscuri de escaladare în vecinătate care ar putea genera noi fluxuri de refugiați, atunci cred că este cazul să mergem să cerem prelungirea stării de urgență”.

La 24 februarie, Parlamentul a votat pentru instaurarea stării de urgență, la solicitarea Guvernului, ca urmare a conflictului armat izbucnit în țara vecină, Ucraina.


Pub