Aproape de nevoile refugiaților. Cum afacerile sociale din Moldova contribuie la eforturile umanitare

Războiul din Ucraina a unit și solidarizat oamenii din întreaga lume în efortul de a ajuta pe cei care au fost nevoiți să-și lase casele și oamenii dragi în urmă. Refugiații au fost primiți în casele moldovenilor, beneficiind de susținerea lor, dar și de ajutor din partea autorităților publice, a organizațiilor internaționale și a afacerilor din țară și de peste hotare.

Chiar și antreprenorii sociali, cei care prin definiție nu pot avea un profit care le-ar permite să doneze servicii și bunuri, s-au alăturat acestui efort, fiind alături de nevoile refugiaților încă din primele zile. Igor Hîncu, fondatorul întreprinderii sociale EduJoc, explică asta prin faptul că își dorește ca jucăriile pe care le creează să devină „cea mai frumoasă amintire a războiului pentru copiii refugiaților”. De la începutul războiului, la atelier au fost produse peste 300 de jucării elastice și peste 200 de hărți puzzle a Ucrainei, care au fost oferite copiilor refugiați pentru ca aceștia să aibă ocupații interactive și educaționale și să se simtă conectați cu țara lor natală. Împreună cu soția lui Victoria, ei au mers la centrele pentru refugiați și au distribuit jucăriile, s-au jucat cu copiii în efortul de a le readuce zâmbetul pe buze.

Iar afacerea socială „Floare de cireș”, cunoscută în toată țara pentru bucatele gustoase și pentru faptul că angajează persoane cu necesități speciale, a răspuns imediat apelurilor centrelor de plasament temporar a refugiaților. În prima lună de război, cei 21 de angajați ai întreprinderii sociale au pregătit, împachetat și au livrat peste 1400 pachete cu mâncare – dejun, prânz și cină – la centrele din raionul Ialoveni și mun. Chișinău. „De când au venit refugiații, ne-a fost cam greu, am lucrat foarte multe ore. În plus, ne străduim să facem mâncare din produse de calitate, să fie la timp făcute și livrate”, povestește Ana Tamciuc, bucătăreasa-șefă la „Floare de cireș”.

Pentru a contribui la aceste eforturi, două refugiate din Ucraina și-au suflecat mânicile și s-au pus pe treabă în bucătăria socială. „Suntem aici de 3 săptămâni. Oamenii ne-au întâmpinat, ne-au ajutat, ne-au oferit un loc de trai. Dar vrem și noi să ajutăm, pentru că știm ce se întâmplă în centrele de plasament al refugiaților, și ajutăm și noi cu ce putem”, spune Lilia, care stă deasupra unui ceaun mare și învârte sarmale.

Pentru că antreprenorii sociali contribuie cu resursele proprii la dezvoltarea societății, fără a avea un venit în plus din asta, ei sunt nevoiți să apeleze la ajutorul din afară. Astfel, întreprinderea socială „Floare de cireș” beneficiază de donații din partea poporului suedez sau a Organizației Internaționale a Muncii, de exemplu, fiind susținuți și de mai multe persoane fizice și juridice din țară.

Iar EduJoc apelează la donații pentru a-și putea suplini stocurile de materie primă din care confecționează jucării. Obiectivul întreprinderii sociale este să colecteze minim 50.000 de dolari, bani din care vor putea face 17.000 de jucării elastice și 5000 de hărți puzzle. „Împreună le putem oferi câteva materiale de învățare, ajutându-i să înceapă o nouă rutină și să realizeze că viața continuă”, spune Igor Hîncu.

Mai multe istorii de implicare ale antreprenorilor sociali și informații despre campania „Antreprenoriatul social, aproape de nevoile refugiaților”, puteți afla pe grupul „Rețeaua antreprenorilor sociali din Moldova”.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Republica Moldova și Ucraina”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene, prin intermediul Programului EU4Youth. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Centrului CONTACT și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Proiectul este implementat de Gustav-Stresemann-Institut (GSI) din Germania, Pro NGO! (Germania), AXA Management Consulting (Moldova), ECO-RAZENI (Moldova), Centrul CONTACT (Moldova) și Egalite International (Ucraina).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.