30 de ani de relații diplomatice între Moldova și Ucraina! Biblioteca Națională invită la o expoziție dedicată evenimentului

moldova ucraina
Foto: jurnalist.md

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, organizează Expoziția „Republica Moldova – Ucraina: 30 de ani de relații diplomatice”, care vine să consemneze 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Ucraina.

În 1992 Republica Moldova și Ucraina semnează Protocolul cu privire la stabilirea relațiilor diplomatice, protocol ce a intrat în vigoare în același an. Tot în 1992 este semnat Tratatul de bună vecinătate, prietenie și colaborare între Republica Moldova și Ucraina, care pune bazele cooperării dintre cele două state independente.

Scopul expoziției este de a promova relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina în cei 30 de ani de Independență, familiarizarea oaspeților, vizitatorilor și utilizatorilor bibliotecii cu documente recepționate cu titlul de donație din partea Bibliotecii Naționale Științifice din Odesa și Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, dar și din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Expoziția reflectă documente despre etnologia, istoria, patrimoniul ucrainean, folclorul, limba, legăturile etnoculturale moldo-ucrainene, colaborarea regională și relațiile de bună vecinătate între Republica Moldova și Ucraina, năzuințele noastre de pace, prosperitate în casa noastră comună – Europa.

Expoziția cuprinde circa 130 de documente (monografii, dicționare, albume, publicistică, ediții periodice ș.a.) și este structurată în zece compartimente:
# Ucraina –  identitate națională;
# Personalități din istoria Ucrainei;
# Destinul Ucrainei contemporane;
# Cooperare pe dimensiunea integrării europene;
# Procesul de asociere cu UE;
# Patrimoniul ucrainean;
# Kiev – centru educațional și cultural;
# Locații și atracții turistice;
# Cultura și arta ucraineană;
# Relații etnoculturale moldo-ucrainene.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 aprilie – 12 mai 2022, în spațiul expozițional, etajul I, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) .

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente