Cele mai importante evenimente din a 47-a zi de război. În regiunea Kiev au fost găsite încă nouă gropi comune ale civililor ucraineni

cazuri cov
Foto: UNIAN

Astăzi este a 47-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 22.00.

Toate evenimentele care s-au întâmplat până la ora 22.00

🟣 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a avut luni, 11 aprilie, o întâlnire cu Vladimir Putin. După întrevederea cu președintele rus, Nehammer a declarat că discuția cu Putin a fost „foarte directă, deschisă și dură”, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al lui Nehammer a declarat luni după-amiază că întâlnirea a avut loc la reședința oficială a lui Putin, Novo-Ogariovo, în afara Moscovei. Între timp, presa austriacă scrie că aceasta s-a încheiat după aproximativ 90 de minute.

🟣 UE a trecut pe lista neagră a 20 de companii aeriene ruse, inclusiv Aeroflot, S7 și Pobeda, din motive de siguranță. Acestora le este interzis să zboare deasupra Europei.

🟣 În regiunea Kiev au fost găsite încă nouă gropi comune ale civililor ucraineni uciși de armata rusă. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de poliția din regiunea Kiev.

„În curțile localnicilor, oamenii legii au găsit un loc unde au fost îngropați civilii ucraineni de către invadatori. La Andreevka au fost găsite 6 gropi, iar la Lipovka – 3. După examinarea cadavrelor și stabilirea crimelor de război, cadavrele vor fi livrate secțiilor patologice din regiune”, a spus poliția.

🟣 Olanda, Suedia și Germania au promis 2,7 milioane de dolari Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a sprijini ancheta acesteia privind posibilele crime de război comise în Ucraina, transmite CNN.

🟣 Ministerul Apărării al Ucrainei susține că Rusia aproape a finalizat pregătirile pentru o operațiune ofensivă în estul Ucrainei și ar putea începe ostilitățile în viitorul apropiat, scrie unian.net.

„Conform informațiilor noastre, inamicul a trecut la faza de finalizare a refacerii unităților sale și a transferului acestora pe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Ostilitățile active vor începe în aceste teritorii în viitorul apropiat. Armata ucraineană este pregătită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei.

🟣 Ludmila Denisova, comisara pentru drepturile omului a Radei Supreme a Ucrainei, informează că, de la începutul războiului, 33 000 de locuitori ai orașului Mariupol au fost deportați în Rusia și duși cu forța în zonele ocupate temporar din regiunea Donețk.

În regiunile ocupate de trupele ruse, se desfășoară o „curățare brutală a civililor, care se realizează cu ajutorul colaboratorilor locali”, a subliniat Denisova.

„Martorii raportează că armata rusă efectuează arestări ilegale, deținuții sunt torturați și executați pentru orice manifestare a unei poziții pro-ucrainene. O parte dintre orășeni ajung în lagăre de filtrare, aproximativ 10 000 de persoane sunt în prezent deținute acolo”, a declarat Denisova.

Toate evenimentele care s-au întâmplat până la ora 17.00

🟣 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, se întâlnește azi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Liderii ambelor țări vor discuta căile de împăcare dintre Ucraina și Rusia și problema gazelor.

🟣 Bloomberg anunță că Întreprinderea de Stat „Căile Ferate Ruse” se află în default.

„Pe 14 martie, Căile Ferate Ruse trebuia să plătească euroobligațiuni în valoare de 250 de milioane de franci elvețieni emise în 2020, dar compania nu a plătit din cauza sancțiunilor impuse acesteia”, scrie Bloomberg.

🟣 O echipă de jandarmi din Franța au sosit în Ucraina pentru a ajuta în investigarea crimelor de război din suburbiile orașului Kiev. Potrivit ambasadorului Franței în Ucraina, Etienne de Poncins, specialiștii francezi au ajuns azi la Lviv, iar de mâine vor începe să lucreze în teritoriu. Diplomatul a menționat că Franța este prima țară care oferă acest tip de serviciu Ucrainei.

🟣 Consilierul cabinetului președintelui, Oleksi Arestovici, a spus că , în prezent, este imposibil de eliberat orașul de sub ocupația rusească, iar Kievul face tot posibilul de a ajuta în deblocarea Mariupolului. Mai multe detalii vezi AICI.

Toate evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Autoritățile din Ucraina anunță că pot urma posibile provocări ale Rusiei în regiunea transnistreană. Mai multe detalii, aici.

🟣 Astăzi, 11 aprilie, în Ucraina vor fi deschise nouă coridoare umanitare. Despre aceasta a anunțat viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk.

🟣 Forțele armate ale Ucrainei au distrus un depozit cu muniție al trupelor ruse, în apropierea localității Novoaidar, regiunea Luhansk. Despre aceasta a anunțat Serhi Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk.

🟣 De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, peste 4,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina, potrivit datelor ONU.

🟣 De la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina și până în prezent, numărul victimelor a ajuns la 4 232 de civili. Este vorba despre 1 793 de morți și 2 439 de răniți. Despre aceasta a anunțat Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului ONU.

🟣 De la începutul războiului, în Ucraina au fost uciși 183 de copii, iar peste 342 au fost răniți.

🟣 Partea ucraineană anunță că armata rusă a pierdut aproximativ 19 500 de soldați. Cifrele nu au fost confirmate de partea rusă, care ultima dată a afirmat că a pierdut în jur de 1 300 de oameni.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente