Muzeul Național de Artă al Moldovei vă invită la expoziția dedicată dinastiei artiștilor – Ocușco

pictura
Foto: captură de ecran

Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează joi, 14 aprilie, expoziția „Vladimir Ocușco – 160 ani de la naștere și Rotislav Ocușco – 125 ani de la naștere”. Expoziția prezintă o trecere în revistă a lucrărilor realizate de către artiștii Vladimir și Rostislav Ocușco – dinastie care a marcat viața artistică din Republica Moldova. Evenimentul va putea fi vizitat până în data de 22 mai 2022.

Vladimir Ocușco s-a născut pe 7 februarie 1862 într-o familie de viță boierească din orașul Oșmeni, regiunea Grodno. A studiat pictura la Academia de Arte din Sankt Petersburg, în atelierul lui P. Cisteakov şi F. Rubo (1880-1886). La Chișinău s-a stabilit în 1897, unde predă la Școala de Arte până la sfârșitul vieții. Ca pictor, Vladimir Ocușco preferă peisajul. Tablourile sale sunt dedicate naturii Basarabiei și vieții rurale. Desenele lui Vladimir Ocuşco, precum „Portretul fratelui” sau „Fată lângă snop”, sunt tratate pe principii de clarobscur care permit redarea celor mai expresive imagini. Culoarea neagră, catifelată, caracteristică creionului italian conferă desenului o tentă de nobleţe. Studiile grafice, prezente la expoziţie, exprimă căutările artistice ale lui Vladimir Ocuşco, schiţe care mai târziu au stat la baza unor opere fundamentale.

Ocușco devine tată la vârsta de 25 ani. La Petersburg, pe 23 martie 1887, se naște Rostislav Ocuşco. Băiatul pășește pe urmele tatălui. Studiază pictura la Şcoala de Arte din Chișinău (1922) şi la Institutul Pedagogic din Iaşi. A predat desenul în liceele şi gimnaziile de la Ackerman, Ismail și Chișinău. În perioada anilor 1934-1938, participă la Expoziţiile Societăţii de Arte Frumoase. Concomitent se expune şi în cercul „pictorilor de oranjerie”. Rostislav Ocuşco practică desenul și își manifestă talentul prin arta poetică a portretului. Artistul a fost mereu preocupat de redarea în desen a universului uman. Acesta pledează pentru cărbune, sanguină și pastel. În opinia sa, aceste materiale conferă desenelor o frumuseţe aparte, devenind extrem de expresive.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente