‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea castraveților - 5 rețete de îngrășăminte naturale ce pot fi preparate acasă

Fertilizarea castraveților – 5 rețete de îngrășăminte naturale ce pot fi preparate acasă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

O gamă vastă de îngrășăminte de sinteză chimică, dar și organice poate fi achiziționată de la magazinele de profil. Totuși, atunci când vorbim de suprafețe restrânse pe care sunt cultivate speciile legumicole, majoritatea preferă așa-zisele metode populare de asigurare a nutriției.

În acest articol vorbim despre fertilizarea castraveților utilizând 5 îngrășăminte ce pot fi preparate de sine stătător acasă, fără mari cheltuieli.

Pentru fertilizare putem utiliza gunoiul cu găinaț de la păsări, cenușă, drojdie, pâine, infuzie din coajă de ceapă, precum și diverse infuzii.

Cum fertilizăm castraveții cu excremente de pasăre

Utilizarea găinațului de pasăre ca îngrășământ, datorită concentrației ridicate de elemente nutritive, determină dezvoltarea activă a plantelor, deoarece este un îngrășământ organic, conține inclusiv fier, fosfor, cupru, sulf, mangan, zinc și cobalt.

Resturile de la păsări accelerează procesele biologice din sol, alimentează culturile cu dioxid de carbon. Prin urmare, este util să hrăniți nu numai castraveții, ci și alte culturi cu acest îngrășământ.

Pentru a pregăti o infuzie din excremente de păsări pentru hrănirea castraveților, este necesar să amestecați găinațul și resturile cu apă într-un raport de 1:20 și să lăsați câteva ore, amestecând ocazional.

‹ adv ›

Apoi, îngrășământul fermentat trebuie filtrat, după care este gata de utilizare.

Sub o singură plantă, se recomandă să se introducă aproximativ 0,5 litri de infuzie.

Se recomandă utilizarea unui astfel de îngrășământ de trei ori pe sezon: la începutul sezonului de vegetație, în timpul înfloririi castraveților și în timpul fructificării active.

‹ adv ›

Cum fertilizăm castraveții cu cenușă

Cenușa de lemn este un îngrășământ la fel de valoros pentru castraveți: conține toate elementele utile care sunt atât de necesare culturii în timpul creșterii și formării fructelor.

Și, de asemenea, cenușa:

  • îmbunătățește calitatea solului acid;
  • ajută microorganismele din sol să descompună mai rapid materia organică, transformând-o în elemente disponibile plantelor;
  • ajută la tratarea eficientă a multor dăunători și boli.

Există două moduri de a hrăni castraveții cu cenușă:

Cenușă uscată. Primăvara, se introduc 1 pahar de cenușă la 1 mp în timpul pregătirii solului pentru plantare și aproximativ 1 lingură în fiecare gaură la plantarea răsadurilor în pământ.

Mai târziu, în timpul sezonului de vegetație, solul este presărat sub castraveți înainte de udare.

FOTO: farm-it.desigusxpro.com

Infuzie de cenușă echilibrează conținutul de potasiu din sol. Dacă plantei nu îi ajunge potasiu, se îngălbenește. În asemenea caz, stropiți plantele cu infuzie de cenușă.

Citește aici despre Vecini buni: Ce culturi putem planta lângă castraveți.

Pentru a o pregăti infuzia, trebuie să amestecați cenușa cu apă și să lăsați timp de 2 săptămâni, amestecând în mod regulat.

FOTO: farm-it.desigusxpro.com

La 1 litru de apă ar trebui să luați 2-3 linguri de cenușă de lemn. Rata de consum a infuziei este de 0,5 litri per plantă.

Puteți efectua oricare dintre aceste tratamente de 5-6 ori pe sezon.

Compoziția cenușii depinde în mare măsură din ce se obține. De exemplu, cenușa de lemn tare este bogată în calciu, cenușa de paie are mai mult fosfor, iar cenușa de iarbă de luncă este bogată în potasiu.

Deci, cenușa nu este doar un reziduu după ardere, ci și un microfertilizant valoros.

Fertilizarea castraveților cu drojdie

Unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte care pot fi preparate acasă este o infuzie pe bază de drojdie, care conține mulți nutrienți (proteine, minerale valoroase, oligoelemente, aminoacizi).

Drojdia, odată ajunsă în sol, îmbunătățește activitatea microorganismelor benefice care trăiesc în el, revitalizează microflora solului, stimulează descompunerea accelerată a materiei organice și îmbunătățește solul, structura lui.

Și deja datorită acestui fapt, este mai ușor pentru plante să absoarbă elementele utile din sol.

Cum se prepară „îngrășământul” din drojdie? 200 g de drojdie proaspătă trebuie dizolvate în 10 litri de apă și puse la infuzie 3 zile la loc calduț. O dată pe zi, trebuie amestecat.

Este necesar să aplicați un astfel de îngrășământ sub plantă, întotdeauna după udarea castraveților (pentru a nu arde sistemul radicular).

La o plantă ar trebui 0,5 litri de îngrășământ din drojdie.

Trebuie doar să țineți cont de faptul că un astfel de tratament nu trebuie efectuat mai mult de 2-3 ori pe sezon și nu mai mult de o dată la două săptămâni.

Nu e bine să abuzați cu tratamente din drojdie, deoarece acestea sărăcesc solul, „trăgând” potasiul din acesta și suprasaturând solul cu azot.

Prin urmare, pentru a nu deranja echilibrul nutrienților din sol, drojdia se recomandă să fie „stinsă” cu cenușă de lemn sau utilizată împreună cu îngrășăminte cu potasiu (sulfat de potasiu sau azotat de calciu).

Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte din pâine

Hrănirea castraveților cu pâine este o alternativă excelentă la îngrășămintele cu drojdie.

Pentru a pregăti îngrășământul pentru uz foliar, înmuiați o pâine neagră într-o găleată cu apă și lăsați peste noapte.

Puteți arunca o mână sau două de fân mărunțit în același recipient. Apoi, masa rezultată este diluată cu apă în proporție de 1 litru de îngrășământ la 10 litri de apă.

Dacă lăsați pâinea la macerat timp de o săptămână într-o găleată închisă cu capac într-un loc cald, atunci veți obține un tratament bun la rădăcină.

Pentru aceasta, puteți folosi nu o pâine întreagă, ci bucăți înăsprite sau uscate. Pentru hrănirea castraveților, amestecul este diluat cu apă într-un raport de 1:3. La o plantă se utilizează 0,5 litri de îngrășământ.

Castraveții pot fi udați cu așa un îngrășământ o dată la 5 zile.

Merită să începeți hrănirea atunci când castraveții încep să formeze florile, le puteți continua până la sfârșitul fructificării.

Hrănirea castraveților cu decoct din coajă de ceapă

Poate fi folosit ca fertilizant sau insecticid natural. Cojile de ceapă au efecte hrănitoare pentru pământul în care vom planta castraveții, pentru că sunt bogate în vitamine, minerale, flavonoizi, acizi organici, compuși antioxidanți și sulfurici.

Conțin aproape toate mineralele necesare solului, adică potasiu, calciu, fosfor, zinc, magneziu, fluor, iod, fier, bor, crom, seleniu.

Îngrășământul din coajă de ceapă este bun, deoarece poate fi folosit atât la rădăcină (întărește rădăcina, are efect imunostimulator), cât și ca tratament foliar ( sunt revigorate frunzele care încep să se îngălbenească sau să se ofilească).

În același timp, pulverizarea și udarea castraveților cu infuzie de coajă de ceapă asigură și protecție împotriva bolilor.

Această infuzie se prepară din 1 pahar de coajă și 8 litri de apă foarte fierbinte.

Amestecul trebuie infuzat timp de 2-3 zile, după care trebuie filtrat, este util nu numai pentru castraveți, ci și pentru multe alte legume, în special, roșii.

Soluția de coji de ceapă poate fi folosită și contra afidelor. Se pregătesc 250 gr. de coji de ceapă la o găleată de apă de 10-12 litri.

Apă o puneți la fiert, când clocotește, adăugați cojile de ceapă, stingeți focul, lăsați la infuzat până la răcirea lichidului. Diluați cu o cantitate dublă de apă și stropiți.

Mai puteți prepara un ceai benefic pentru castraveți. Luați 10 litri de apă și 2 mâini de coji de ceapă. Fierbeți 5 minute, se infuzează până se răcește, apoi strecurați și stropiți răsadurile de castraveți dimineața.

Cojile de ceapă uscate pot fi adăugate și în gropile în care plantăm plantele primăvara. O idee bună ar fi să măcinați cojile de ceapă uscate, apoi să le amestecați cu cenușă.

Acest tratament hrănește solul și mai poate fi aplicat pe frunze, pentru combaterea insectelor dăunătoare.

Pulberea din coji de ceapă presărată la rădăcina leguminoaselor protejează de ciuperci plantele, adică e folositoare contra fungilor.

Află mai multe despre Cultivarea castraveților – sfaturi la semănat și întreținere.

Cum fertilizăm corect castraveții cu infuzii și decocturi

Deoarece infuziile și decocturile sunt cel mai adesea concentrate, la udarea sau pulverizarea castraveților, îngrășământul trebuie diluat cu apă.

Castraveții pot fi udați în două moduri: sub rădăcină și într-un șanț tras de-a lungul unui rând de plante la o distanță de 6-7 cm de ele.

Pentru tot sezonul, această cultură se recomandă să fie hrănită de 3-4 ori.

Creșterea bună a castraveților și fructificarea lor depind în mare măsură de tratamentul efectuat la timp și corect. Ce îngrășăminte să folosiți pentru asta – decideți Dumneavoastră.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›