Proiecte care unesc. Tineri din Moldova au trimis un lot umanitar spre Cernigău

De când trupele ruse s-au retras din regiunea Kyiv, localnicii se regrupează și caută soluții pentru lipsurile cu care se confruntă. Nazar Solomaha, un tânăr din Cernigău care face voluntariat în comunitatea sa de când a început războiul, spune că acum atmosfera este mai liniștită. „Putem vedea care sunt urmările prezenței lor aici, o mulțime de oameni omorâți. În multe zone oamenii au nevoie nu doar de asistență medicală, ci și psihologică, după ororile prin care au trecut. Acum facem tot posibilul ca să ajutăm oamenii nu doar din Cernigău, ci și din localitățile din apropiere”, spune tânărul.

Nazar a întâlnit lotul umanitar la granița cu Republica Moldova.

Nazar Solomaha este și membru al inițiativei Tinerii Ambasadori Europeni și a ținut legătura cu colegii săi pe tot parcursul războiului, în special cu cei din Moldova. Tânărul le povestea problemele cu care se confruntă localitatea în această perioadă, principala problemă fiind lipsa medicamentelor. „Acum este importată susținerea tuturor statelor învecinate, în special a Moldovei, pentru că țările noastre susțin parcursul european și se confruntă cu probleme asemănătoare”, afirmă Nazar Solomaha, Tânărul Ambasador European din Cernigău. 

Săptămâna aceasta, cu ajutorul unei companii belgiene, Tinerii Ambasadori Europeni de la noi din țară au reușit să trimită spre Cernigău un lot umanitar ce includea nu doar medicamente, ci și powerbankuri pentru telefoanele mobile și două generatoare pentru energie electrică. „Fără ajutorul B&S și implicarea directorului acesteia Vincent Curie probabil am fi reușit mai puține, compania a fost receptivă și solidară alocând bani din veniturile proprii pentru a fi alături de noi și de colegii din Ucraina”, afirmă Angela Huzun, coordonatoarea proiectului EU Neighbours east.

Enlarge

IMG-20220406-WA0002
Lotul umanitar trimis de Tinerii Ambasadori Europeni a ajuns la Cernigău la începutul săptămânii curente.

Principalul beneficiar al ajutorului umanitar este Spitalul Regional din Cernigău, unde sunt îngrijiți bolnavi și răniți atât din oraș, cât și din localitățile din vecinătate. Până nu demult, spitalului îi lipseau aproape în totalitate medicamentele necesare. O mică parte din medicamentele trimise de Tinerii Ambasadori Europeni de la Chișinău a ajuns și la părintele Andrei, slujitor la Biserica Sf. Ecaterina. La rândul lui, acesta le va livra soldaților și bătrânilor din Cernigău. 

Ilina Rufa, Tânără Ambasadoare Europeană În Moldova, una dintre membrii inițiativei care a ajutat la pregătirea și încărcarea lotului umanitar trimis în Ucraina, spune că a  simțit nevoia să susțină poporul vecin și prietenii ei ucraineni. Astfel, a participat inclusiv la un protest pentru pace în susținerea Ucrainei. „Fiind parte a inițiativei, am avut mai multe colaborări cu tinerii din Ucraina până la război, iar acum ne simțim responsabili să le fim aproape nu doar atunci când totul este bine, dar și atunci când au nevoie cu adevărat de ajutorul nostru”, spune Tânăra Ambasadoare Ilina Rufa, elevă la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.

Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni este o rețea de tineri din Republica Moldova, Ucraina, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Regatul Unit și statele UE. Inițiativa a fost lansată în 2016, ca parte a proiectului Vecinii UE de la Est, numărând în prezent peste 650 de tineri.

Material realizat în colaborare cu EU NEIGHBOURS east

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.