Pentru cetățeni mai puțin,
pentru Putin mai mult
Rețeta dictaturii de la Kremlin
Vladimir Putin este în fruntea Federației Ruse de 19 ani, iar alți 4 a fost prim-ministru. În aproape un sfert de secol, el a modificat Constituția de câteva ori și a redus considerabil din drepturile fundamentale ale cetățenilor țării sale - dreptul la exprimare, dreptul la opinie, dreptul la viață privată.

Drept consecință, cetățenii ruși nu au voie să numească un război - „război” sau să protesteze, presa nu poate să distribuie alte informații decât cele oferite de Kremlin, interceptarea apelurilor telefonice ale cetățenilor este o normalitate, iar deciziile internaționale de condamnare a torturii propriului popor sunt ignorate.
Conducerea
Putin a fost președinte interimar după demisia lui Boris Elțîn și a câștigat alegerile prezidențiale în 2000. Peste patru ani, acesta a fost reales în funcție. Din cauza limitei prevăzute de Constituție, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv. Totuși, după victoria lui Dmitri Medvedev susținut de Putin, ultimul a fost numit prim-ministru al Rusiei.
1
2008
La jumătate de an de la începerea mandatului, la 11 noiembrie 2008, Dmitri Medvedev a înaintat Dumei de Stat un proiect de lege privind modificarea Constituției Federației Ruse cu privire la prelungirea mandatului prezidențial de la patru ani până la șase. În doar câteva zile,

Duma de Stat a aprobat și votat proiectul respectiv pentru că acesta „vizează asigurarea dezvoltării stabile a statului și a continuității politicii statului”.
2
2012
Astfel, în 2012, Vladimir Putin devine președintele Federației Ruse, dar deja pentru un mandat de șase ani. Apoi, la 18 martie 2018, își menține funcția. Totuși, pentru a-și asigura un viitor fără întreruperi la putere, era necesar de acționat.
3
2020
La sfârșitul lui 2020, deputații Dumei de Stat au adoptat un proiect de lege privind imunitatea foștilor președinți ai Federației Ruse, potrivit căreia fostul președinte nu poate fi reținut, arestat, percheziționat sau interogat, chiar dacă comite tot felul de ilegalități. Fostul președinte poate fi lipsit de imunitate doar dacă Duma de Stat îl va acuza de trădare sau de altă infracțiune gravă, iar această încălcare este confirmată de Curtea Supremă, iar Consiliul Federației aprobă decizia.

Acum, Putin are deja toate pârghiile, legile care îi dezleagă mâinile și îi permit să facă orice. Pe lângă asta, el controlează un parlament întreg (Duma de Stat) care votează unanim tot ce le propune sau sugerează el”, susține Vadim Vieru, avocat Promo-Lex.
4
2021
Peste doar două luni, în martie 2021, sunt făcute modificări în legea „cu privire la alegerea președintelui Federației Ruse”. Astăzi, aceasta permite doar două mandate de președinție și „anulează” mandatele precedente ale lui Putin sau Medvedev. Astfel, amendamentele la Constituție, au făcut posibil ca Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 (când ar avea 84 de ani).
Mai mulți lideri au recurs la schimbarea sau regândirea constituțiilor (inclusiv reducerea la zero a termenilor, pentru a mai putea candida încă o dată), de exemplu, foștii președinți Askar Akaev (Kîrgîzstan); Filip Vujanovic (Muntenegru); Rafael Correa (Ecuador); Evo Morales (Bolivia); Nursultan Nazarbaev (Kazahstan); Boris Tadic (Serbia); Hugo Chavez (Venezuela) - și alții, scrie Meduza.
Avocații numesc această mișcare «дедушкинa оговоркa» (scăpările buneilor, trad.). Totuși, anularea mandatelor precedente ale lui Putin sunt numite - «поправка Терешковой» (corectarea Tereșkova, trad.), pentru că anume deputata Valentina Tereșkova a fost cea care a propus acest amendament în ultimul moment, înainte de a se face votarea.
Libertăți - NU
Înainte de începutul anilor 2000, Rusia era o democrație electorală imperfectă, dar totuși o democrație. Însă, prin 2004 a fost instituit regimul autoritar care pe parcurs a trecut prin mai multe faze de consolidare. Acum, procesul de consolidare a autoritarismului s-a încheiat, practic. Pentru un regim care există sub forma unei dictaturi personaliste, este esențial să se păstreze intangibilitatea personală a liderului suprem. Acum acest lucru s-a realizat, așa că pot afirma că consolidarea autoritarismului în Rusia a fost finalizată - s-a creat o oportunitate instituțională pentru ca Putin să rămână la putere până la sfârșitul zilelor sale”, a declarat doctorul în științe politice Grigori Golosov, într-un interviu publicat pe 2 iulie 2020 de Meduza.

Grigori Golosov
doctor în științe politice
Statele declarate cu regim autoritar dominant sunt:
Coreea de Nord, Arabia Saudită, China, Iran, Siria, Armenia.
Cele mai mari proteste de stradă din istoria Rusiei au început în 2011, când cetățenii rușii cereau alegeri electorale corecte. De atunci, aproape lunar, în Duma de Stat erau votate modificări și proiecte de lege care să reducă din drepturile cetățenilor. „Forțele de ordine i-au arestat și amendat mai des pe protestatari, comisiile electorale au învățat cum să manipuleze mai bine alegerile, iar Vladimir Putin le-a interzis chiar și propriilor subordonați să se certe. În zece ani, Rusia a devenit literalmente o altă țară”, scrie agents.media, redacție independentă de investigații din Rusia, care în vara anului 2021 a nimerit în vizorul autorităților ruse.

Majoritatea jurnaliștilor au fost recunoscuți drept „agenți străini” și au fost nevoiți să părăsească țara și să lucreze de la distanță. Jurnaliștii au numărat 95 de modificări în legi, făcute pe parcursul a zece ani, prin care se încerca reducerea libertății, dar cel mai mult ce-i îngrijora pe deputați era mass-media și internetul.
Unele legi interziceau:

  • Înființarea mass-mediei pentru membrii organizațiilor „extremiste”;

  • Diseminarea informațiilor în mod deliberat false despre activitățile URSS în timpul celui de-al doilea război mondial - o amendă de până la 3 milioane;

  • Lucrul ca „agent străin” fără a indica acest lucru - o amendă de până la 500 de mii de ruble;

  • Apeluri publice pentru a încălca integritatea teritorială a Federației Ruse - închisoare de până la 5 ani;
  • Furnizarea de servicii financiare unei „organizații extremiste” - închisoare până la 8 ani.
În legislația Federației Ruse apar adesea termenii: „agent străin”, dar și „extremism”. „De fapt, «agenți străini» sunt ONG-urile și mass-media finanțate din granturi străine, iar scopul a fost să reducă la tăcere pe cele mai vocale ONG-uri. Cel mai recent exemplu este MEMORIAL - cu două zile în urmă, instanța de judecată a decis definitiv ca organizația care se ocupa cu apărarea drepturile omului să fie lichidată. Iar termenul de «extremism» este o noțiune foarte subiectivă și lasă autorităților loc de interpretări după propriul plac. Acum însă, pot fi declarate «extremiste» și persoanele care vorbesc despre drepturile fundamentale ale omului. Un exemplu sunt și protestele unde sunt declarați extremiști și cei care ies în piață cu o foaie albă sau pe care este scris «pace», menționează avocatul Vadim Vieru.

Vadim Vieru
avocat Promo-Lex
Dreptul la protest - NU
Legile adoptate în Rusia în ultimii ani și aplicarea lor au subminat grav dreptul la libertatea întrunirilor pașnice. Legea cu privire la întâlniri, mitinguri, demonstrații și procesiuni a fost modificată de 13 ori de la adoptarea sa în 2004, introducându-se tot mai multe restricții, constată Amnesty International într-o analiză publicată în vara lui 2021.

Potrivit organizației, s-au înăsprit și pedepsele celor care ies la protest sau susțin aceste acțiuni, iar violența din partea forțelor de ordine față de cei care își exprimă opinia în public a devenit o normalitate.

Poliția în mod regulat aplică forța, fără a încerca măcar să comunice cu protestatarii sau să le permită să plece acasă. Un exemplu este și protestul pașnic la Sankt Petersburg, 23 ianuarie 2021, când poliția a început să rețină masiv pe toți cei prezenți. Într-o înregistrare video, care ulterior a devenit virală, vedem cum trei angajați ai poliției bruschează un tânăr. O femeie iese în fața lor și îi întreabă: „De ce-l arestați?” Ca răspuns, unul dintre polițiști o lovește puternic cu piciorul în stomac. Femeia, Margarita Iudina, a avut nevoie de tratament la terapie intensivă. Deși poliția inițial a încercat să-și ceară scuze, totuși, autoritățile au refuzat să investigheze incidentul, declarând că nu s-a comis nicio încălcare. Mai mult, drept răspuns la cererea repetată a femeii de a fi examinat acest caz, autoritățile au amenințat-o că ea ar putea fi lipsită de drepturile părintești, iar feciorii ei vor fi trimiși de urgență în armată.
Statele autoritare mereu au încălcat drepturile sociale, care le-ar fi amenințat cumva regimul. Acest lucru se întâmplă și în Federația Rusă, unde este încălcat dreptul la libertatea de exprimare, la viața privată - prin interceptarea convorbirilor telefonice și multe altele. Încălcările comise de Federația Rusă au fost constatate în repetate rânduri de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde vreo 16 mii de plângeri mai stau în lista de așteptare.
Vadim Vieru, avocat
Situația s-a înrăutățit și mai mult odată cu începerea războiului în Ucraina. Orice acțiune sau încercare de protest în Rusia a fost suprimată. Peste 11 mii de oameni au fost arestați pentru că protestau împotriva războiului, chiar și cei care țin o foaie albă sau desenează.
Internet liber - NU
Anul trecut, Duma de Stat a venit cu un proiect de lege pe care neoficial îl numeau „Aterizarea” giganților IT. Deputații au căzut de acord că platformele străine online care au o audiență zilnică de peste 500 de mii de utilizatori sunt obligate să deschidă o sucursală, reprezentanță sau entitate juridică autorizată în Rusia.

Printre companiile menționate sunt și activitățile FB, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube, WhatsApp, Viber, Amazon, Aliexpress, dar și Wikipedia. „Nu ne dorim blocarea acestor platforme, ci doar ca atât resursele rusești, cât și cele străine să funcționeze conform acelorași legi. Ca să nu existe dreptul celui puternic”, a spus atunci șeful Comisiei pentru Politica Informațională, Tehnologii Informaționale și Comunicații, Aleksandr Hinștein.
Presă liberă - NU
1
2011
În 2011, prezentând rezultatele alegerilor pentru deputații Dumei de Stat, revista „Vlasti” a publicat o fotografie cu un buletin de vot pe care era scris cu pixul un mesaj jignitor la adresa lui Putin, care în acea perioadă ocupa funcția de premier.

Redactorul-șef a fost concediat imediat, iar în scurt timp, întreaga publicație a fost lichidată. Astfel, în viața presei a început o nouă eră pentru presa independentă.
2
2021
A urmat închiderea unor instituții media (RBC, Vedomosti, Kommersant), schimbarea managerilor și a proprietarilor (gazeta.ru; ura.ru; lenta.ru, Kommersant, Vedomosti, Doxa), iar zeci de instituții media au fost declarate „agenți străini” (VOA, Faktograf, Nastoyashee Vremya; Radio Svoboda; Meduza; The Insider; Dojdi; Vajnye Istorii; Republic, Mediazona, Proekt Media etc). Mulți jurnaliști au fost nevoiți să emigreze și să-și continue munca din străinătate.
3
2022
La o săptămână după intrarea trupelor militare rusești în Ucraina, Rusia a adoptat o lege privind sancțiunile pentru difuzarea informațiilor false despre acțiunile armatei ruse. Conform noii legi, difuzarea de informații „considerate nesigure de autoritățile ruse” poate duce la până la 15 ani de închisoare. Acest proiect de lege a fost adoptat în unanimitate și imediat în trei lecturi de către Duma de Stat pe data de 4 martie.

De asemenea, tot atunci, Duma de Stat a adoptat o lege care prevede închisoare de până la trei ani pentru cererile de sancțiuni împotriva Federației Ruse. Anterior, Roskomnadzor a spus că mass-media rusă ar trebui să acopere operațiunile militare doar pe baza informațiilor din surse oficiale ruse și să elimine articolele care numesc ceea ce se întâmplă în Ucraina drept „război” sau „atac”, ci să folosească termenii de „misiune militară specială”. Totuși, Roskomnadzor a decis lichidarea postului de radio Ekho Moskvy, compania Dozhd TV a anunțat o încetare temporară a activității, iar DW, Meduza, Radio Liberty și BBC au fost blocate pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, lăsând mână liberă presei loiale regimului de la Kremlin.
Și Moldova și-a încercat „norocul”
Au fost perioade când și autoritățile din Republica Moldova au încercat să preia unele tactici și modificări de legi inspirate de la Federația Rusă. „Copypaste-uri de legi ca în Rusia nu am avut, dar este o retorică promovată de anumite partide anti-mass media și anti-societate civilă - prin care cer ca anumite ONG-uri să fie lichidate, pentru că acei politicieni înțeleg că dacă se întâmplă ceva, societatea reacționează. Astfel, s-a încercat de mai multe ori demolarea societății civile, pe care îi numesc adesea consumatori de granturi”, menționează avocatul Promo-Lex.

Acesta face referire la anul 2017, când Ministerul Justiției a propus un proiect de lege care viza ONG-urile și mass-media independentă care reușea să muncească datorită granturilor străine. Atunci mai multe ONG-uri au semnalat într-o declarație că Ministerul Justiției a inclus pe ultima sută de metri „prevederi speciale privind activitatea politică a ONG-urilor”. Vadim Vieru susține că aceste tendințe de a reduce la tăcere societatea civilă și pe presa independentă nu au fost încă anulate. „Propaganda pro-rusă continuă, iar partidele care promovează încălcările de acolo tot mai dețin putere”, constată specialistul.
Sursele imaginilor, pe rând: Vlasty, The Week, The Times, Financial Intelligence