Ambasada României s-a autosesizat pe cazul cimitirului vandalizat de la Fălești: Condamnăm cu fermitate acest act iresponsabil și provocator

Ambasada României în Republica Moldova anunță că s-a autosesizat în legătură cu vandalizarea cimitirului din localitatea Fălești, dedicat Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Ambasada condamnă cu fermitate „acest act iresponsabil și provocator și își exprimă încrederea că autoritățile competente din Republica Moldova vor lua măsuri ferme și imediate de identificare și tragere la răspundere a făptașilor”.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Intre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012, Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, prin care este reglementată protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului.

În cimitirul de la Fălești sunt înhumați peste 300 eroi căzuți in cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa, raionul Fălești”, se arată în comunicatul emis de Ambasada României în RM.

„Vandalizarea acestor monumente funerare reprezintă un atac barbar și o provocare la adresa întregii societăți”, a declarat privitor la acest caz ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Poliția a fost alertată în această dimineață precum că, în cimitirul din Fălești, unde sunt înhumați peste 300 de eroi români căzuți în cel de-al doilea Război Mondial, crucile au fost vandalizate. Pe acestea au fost desenate „Z” și „V”, simboluri care potrivit legii aprobate la ultima ședință a Parlamentului sunt interzise.


Pub