image
Sursa foto: gov.md

Polonia oferă Republicii Moldova un credit în sumă de 20 de milioane de euro în condiții preferențiale

Polonia oferă Republicii Moldova un credit în sumă de 20 de milioane de euro în condiții preferențiale. Acordul a fost semnat astăzi de premierul Natalia Gavriliță, care efectuează o vizită în Polonia, și prim-ministrul acestei țări Mateusz Morawiecki.

De asemenea, a fost semnat Programul executiv în domeniul culturii, educației şi ştiinței pentru anii 2022-2025.

Împrumutul va ajuta Guvernul să continue programele de suport pentru cetățeni și mediul de afaceri, a anunțat Natalia Gavrilița.

În discursul său, după întrevederea cu prim-ministrul Poloniei, premierul a menționat că a rugat prietenii polonezi să fie aliații Moldovei în susținerea ideii de abolire a cotelor pentru exportatorii din RM în condițiile în care aceștia au rămas fără piețe de desfacere

Asta ar permite RM să fie mai rezilientă în fața amenințărilor, iar pentru Uniunea Europeană nu ar reprezenta o problemă, în contextul creșterii globale a cererii și prețurilor pentru produse alimentare și alte bunuri.

„Am discutat cu colegii noștri polonezi despre necesitățile țării noastre. Necesitățile majore includ sprijinul politic pentru perspectiva europeană, oferirea asistenței pentru gestionarea crizei, sprijin pentru sistemul de sănătate și fortificarea capacităților în ceea ce ține de ordinea publică și gestionarea situației financiare  pentru menținerea stabilității în țară.

Ne-am expus interesul pentru reluarea întâlnirilor regulate a Comisiei interguvernamentale moldo-polone pentru cooperare economică, în cadrul căreia putem aborda interesele economice comune multiple, inclusiv legate de protejarea și promovarea investițiilor și alte teme punctuale, cum ar fi reducerea tarifelor de roaming și alte oportunități”, a mai spus Natalia Gavrilița.

Premierul a mai adăugat că modelul european de cooperare și dezvoltare este un garant al păcii și prosperității, iar R. Moldova privește spre acest model cu admirație și respect și speră că într-o zi va putea aduce valoare adăugată ca membru deplin al Uniunii Europene. 

Noutăţile partenerilor

comentarii: