image
Sursa foto: Jurnal.md

A făcut pușcărie pentru omor, dar există o stradă care îi poartă numele; Ce spun consătenii lui Șoltoianu despre el

Deși este urmărit de procurori, sportivul Ion Șoltoianu are la baștină, în satul Inești, raionul Telenești, o altă reputație. În urmă cu aproximativ 16 ani, când Șoltoianu câștiga medalii la competiții sportive, primăria a decis să pună numele lui pe o stradă din sat. Jurnal TV a încercat să afle dacă s-a schimbat sau nu părerea oamenilor de atunci încoace.

Pe toată lungimea străzii poți zări doar câteva plăcuțe cu numele lui Ion Șoltoianu. Una este se află pe gardul casei părintești, iar alta - pe un magazin.

„Ea a fost denumită cu vreo 16 ani în urmă, dacă nu greșesc, pentru că nu eram eu primar când s-a luat decizia la consiliul local. S-a dat denumire la mai multe străzi cu numele oamenilor care au participat activ la dezvoltarea localității, precum profesori. Mă gândesc că el trăiește pe această stradă și mai este campion la lupte marțiale. - Pentru dumneavoastră este o mândrie? - Îmi este greu să răspund la această întrebare. - Dumneavoastră, în calitate de primar că merită ca această stradă să poarte în continuare numele lui Ion Șoltoianu? - Dați să nu răspund la întrebarea dată”, a spus primarul satului Inești, Ghenadie Bunescu.

Strada Șoltoianu din Inești a avut rara șansă să fie renovată integral, dar primăria zice că acest lucru s-a făcut din alte rațiuni, nu datorită celui al cărui nume stă afișat.

Ion Şoltoianu, dublu campion mondial la kickboxing, a fost condamnat în 2013 la 14 ani de închisoare pentru omor, deținere ilegală de arme și șantaj, după ce l-a împușcat mortal, în 2011, pe fostul polițist Ion Stratulat, în centrul Chișinăului. După săvârșirea faptei, Şoltoianu a fugit din oraș, dar a fost reținut în Varniţa. Şoltoianu a fost eliberat în vara anului 2019, înainte de termen. El a mai comis o infracțiune similară la începutul lunii martie curent, când a sărit să împuște un tânăr, care își plimba câinele în sectorul Botanica. Pentru această infracțiune, el riscă până la șapte ani de închisoare. Asta nu e tot. Recent, procurorii ne-a anunțat că o autoritate criminală este investigată acum penal, pentru că a șantajat doi oameni de afaceri, cerându-le să-i întoarcă niște datorii. Ar fi vorba de o sumă totală de 350 de mii de euro și 11 milioane de lei. Sursele noastre confidențiale afirmă că cel bănuit este Ion Șoltoianu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: