image
Sursa foto: AFP

Până unde a ajuns poluarea: S-au găsit microparticule de plastic în plămânii oamenilor

Pentru prima dată, s-a descoperit că poluarea cu particule de plastic este depozitată adânc în plămânii oamenilor. Particulele au fost găsite în aproape toate probele analizate.

Oamenii de știință au spus că poluarea cu microplastic este acum omniprezentă pe întreaga planetă, făcând expunerea umană inevitabilă și însemnând că „există o preocupare tot mai mare cu privire la pericolele pentru sănătate”, potrivit The Guardian.

Au fost strânse probe din țesut prelevat de la 13 pacienți supuși unei intervenții chirurgicale și au fost găsite microplastice în 11 cazuri. Cele mai comune particule au fost polipropilena, folosită în ambalaje și țevi din plastic, și PET, folosit în sticle. Două studii anterioare au descoperit microplastic la rate la fel de mari în țesutul pulmonar prelevat în timpul autopsiilor.

Se știa deja că oamenii respiră particulele minuscule și că le consumă prin alimente și apă. Se știe, de asemenea, că lucrătorii expuși la niveluri ridicate de microplastice au dezvoltat boli. Microplasticele au fost detectate în sângele uman pentru prima dată în martie, arătând că particulele pot călători în jurul corpului și se pot depozita în organe. Impactul asupra sănătății este încă necunoscut. Dar cercetătorii sunt îngrijorați de faptul că microplasticul provoacă daune celulelor umane și se știe deja că particulele de poluare a aerului pătrund în organism și provoacă milioane de decese timpurii pe an.

„Nu ne așteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit”, a spus Laura Sadofsky de la școala de medicină Hull York din Marea Britanie, autor principal al studiului. „Este surprinzător, deoarece căile respiratorii sunt mai mici în părțile inferioare ale plămânilor și ne-am fi așteptat ca particule de aceste dimensiuni să fie filtrate sau prinse înainte de a ajunge atât de adânc”.

„Aceste date oferă un progres important în domeniul poluării aerului, al microplasticelor și al sănătății umane”, a spus ea.

Informațiile ar putea fi folosite pentru a crea condiții realiste pentru experimente de laborator, pentru a determina impactul asupra sănătății.

Cercetarea, care a fost acceptată pentru publicare de revista Science of the Total Environment, a folosit mostre de țesut pulmonar sănătos. A analizat particule de până la 0,003 mm și a folosit spectroscopia pentru a identifica tipul de plastic. De asemenea, a folosit probe de control pentru a ține seama de nivelul de contaminare de fond, scrie Playtech.

Un studiu din 2021 din Brazilia, pe probe de autopsie, a găsit microplastic la 13 din cele 20 de persoane analizate, a căror vârstă medie a fost mai mare decât cele evaluate de studiul lui Sadofsky. Polietilena, folosită în pungile de plastic, a fost una dintre cele mai comune particule. Cercetătorii au concluzionat: „Rezultatele dăunătoare asupra sănătății pot fi legate de acești contaminanți din sistemul respirator după inhalare”.

De asemenea, un studiu din SUA asupra pacienților cu cancer pulmonar din 1998 a găsit fibre de plastic și plante (cum ar fi bumbacul) în peste o sută de mostre. În țesutul canceros, 97% dintre probe au conținut fibre, iar în probele necanceroase, 83% au fost contaminate.

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Microplasticele au fost găsite chiar și în placentele femeilor însărcinate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: