(foto) „Muratov, asta pentru băieții noștri”: Jurnalist rus, laureat al premiul Nobel pentru Pace, atacat într-un tren la Moscova
Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiul Nobel pentru Pace în 2021 şi redactor-şef al cotidianului independent „Novaia Gazeta”, a fost atacat aseară de o persoană necunoscută care l-a stropit cu un produs roşu în ce se afla în trenul de la Moscova spre Samara, scrie Novaia Gazeta, pe contul de Telegram.
Foto: captură video

„Au turnat vopsea de ulei cu acetonă în compartiment. Ochii îmi ard îngrozitor. Miros de ulei peste tot în tren. Deplasarea a fost deja amânată cu 30 de minute. Voi încerca să mă spăl. Atacatorul a strigat: „Muratov, iată-vă pentru băieții noștri”, a scris acesta. 

În vârstă de 60 de ani, jurnalistul rus Dmitri Muratov, colaureat al Premiului Nobel pentru Pace anul trecut, anunţase luna trecută că îşi va dona medalia pentru a fi scoasă la licitaţie cu scopul de a strânge fonduri pentru refugiaţii ucraineni. El s-a exprimat împotriva războiului, ceruse o încetare necondiționată a focului în Ucraina și a estimat că riscul de război nuclear este real, scrie digi24.ro.

Publicația Novaia Gazeta şi-a suspendat activitatea, în urma presiunilor Kremlinului. „Novaia Gazeta” a anunţat la sfârşitul lunii martie că îşi suspendă atât site-ul, cât şi ediția tipărită din Rusia până la finalul intervenţiei din Ucraina, într-un moment în care puterea rusă îşi intensifică presiunea împotriva vocilor critice la adresa sa.

Joi, jurnaliştii publicaţiei, exilaţi în străinătate, au anunţat lansarea unei noi publicaţii „Novaia Gazeta. Europa” în mai multe limbi, condusă de Martinov, precizând totodată că nu este vorba de o filială a cotidianului original, ci de o iniţiativă independentă.

Fondată în 1993, „Novaia Gazeta” se bucură de reputaţia de înalt profesionalism pentru investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în Cecenia. Acest angajament a costat viaţa a şase angajaţi ai săi, între care jurnalista Anna Politkovskaia, asasinată în 2006 chiar de ziua lui Vladimir Putin.


Pub