Ultima oră! Motorina e mai ieftină ca benzina: În weekend șoferii vor plăti cu 48 de bani mai puțin pe litru

Carburanții se ieftinesc și mâine puțin. Litrul de benzina va costa cu 17 bănuți mai puțin, iar cel la motorină cu 48. Astfel, litrul de benzina va costa 26,80 lei, iar cel la motorină - 26,98 lei

Foto: UNIMEDIA

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în ultima perioadă o ușoară diminuare a cotațiilor internaționale Brent la țiței și, corespunzător, a cotațiilor Platts la produsele petroliere derivate. În consecință, în baza aplicării de către ANRE a mecanismului actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard, instituit prin modificările din anul trecut la Legea nr. 461/2001, prețurile la pompă pentru Benzina COR 95 și Motorină urmează și ele o curbă descrescătoare.

Spre regret, Agenția constată că „subiectul prețurilor la produsele petroliere rămâne în continuare politizat, fapt care influențează negativ percepția consumatorilor asupra corectitudinii mecanismului de stabilire a acestora”.

„În comunicarea din ultima perioadă, ANRE a acordat o atenție sporită acestui subiect, aducând elemente de maximă transparență procesului, astfel încât toate părțile interesate să se poată familiariza cu factorii obiectivi care determină un nivel sau altul al prețului.

ANRE reiterează poziția expusă anterior, precum că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate sigură care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor.

Astfel, consumatorul din Republica Moldova achită un preț just racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți. Metodologia aplicată asigură un echilibru între interesul consumatorilor de a avea un preț cât mai mic și care, totodată, oferă companiilor petroliere posibilitatea de recuperare a costurilor suportate în cazul în care acestea sunt administrate eficient.

Provocările din ultima perioadă, generate de situația de război din Ucraina și realitățile economice precare, influențează direct asupra prețurilor la toate produsele, iar carburanții nu reprezintă o excepție în acest sens. Cotațiile la bursele internaționale pentru produsele petroliere au crescut vertiginos pe parcursul ultimelor luni, ajungând la un nivel stabil de peste 1000 $/tona, iar în unele perioade chiar de 1390 $/tona.

În aceste condiții, sarcina de bază a ANRE rămâne asigurarea condițiilor pentru existența stocurilor necesare de produse petroliere la prețuri corecte și transparente, precum și neadmiterea posibilității ca companiile petroliere să influențeze nejustificat nivelul acestora”, declară ANRE printr-un comunicat.

Astfel, urmând algoritmul de stabilire a prețurilor reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru perioada 09-11.04.2022:

Pentru benzina COR 95 – 26,98 lei/litru ( -17 bani);

Pentru motorină – 26,80 lei/litru ( -48 bani).


Pub