Moldova nu recunoaște referendumul din Osetia de Sud, de aderare la Federația Rusă: Condamnăm acest act ilegal

Republica Moldova nu recunoaște așa numitul „scrutin” care se va desfășura pe teritoriul regiunii Tskhinvali/Osetia de Sud din Georgia la 10 aprilie curent și reconfirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Foto: tass.ru

„Împărtășim pe deplin îngrijorările autorităților constituționale georgiene în legătură cu intenția de organizare în această regiune a Georgiei a așa-zisului „referendum” și condamnăm acest act de încălcare a normelor și principiilor fundamentale ale dreptului internațional, consfințite în Carta ONU și Actul final de la Helsinki.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează poziția principială a Republicii Moldova că orice încercări de ocupare sau anexare a teritoriilor unui stat independent constituie o amenințare gravă la adresa păcii, securității și stabilității internaționale”, menționează MAEIE.

Președintele Osetiei de Sud, Anatoli Bibilov, a menționat că republica poartă consultări cu Rusia privind organizarea unui referendum pentru aderarea la aceasta. Osetia de Sud intenționează să devină parte componentă a Federației Ruse, după care autoritățile consideră necesară inițierea procedurii de unire cu Osetia de Nord.


Pub