3500 de lei - ajutor pentru familiile care găzduiesc refugiați ucraineni. Banii sunt oferiți de organizații internaționale: Ce trebuie să facă solicitanții

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) în colaborare cu Programul Alimentar Mondial a lansat Programul de asistență financiară pentru refugiați și familiile care-i găzduiesc. Astfel moldovenii care au primit la ei în casă refugiați vor putea la fel vor putea beneficia de ajutor.

Foto: Profimedia Images

Ajutorul este valabil pentru refugiați, unde este:

Gospodăria cu una sau mai multe persoane aflate la întreținere

Gospodăria condusă de un singur părinte

Gospodăria condusă de un copil (sub 18 ani)

Gospodăria cu un copil neînsoțit sau separat

Gospodăria condusă de o persoană în etate (peste 60 de ani)

Gospodăria cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale

Mai multe detalii despre cum vă puteți înscrie găsiți aici https://bit.ly/3IXe9aE

La, fel gospodăriile (familiile) moldovenești care găzduiesc refugiați din Ucraina sunt eligibile.

Asistența financiarā este oferita pentru a acoperi costurile suplimentare ale gospodăriei, ca urmare a găzduirii refugiaților.

Cine este eligibil?

Familiile care găzduiesc în prezent cel puțin doi refugiați din Ucraina pentru o perioadă minima de o săptămână sunt eligibili pentru a primi plata unică. Ajutorul are scopul de a ajuta familiile să facă față costurilor casnice suplimentare pentru alimente și alte nevoi esențiale

Care este valoarea asistenței?

Fiecare familie eligibilă va primi plată unică de 3.500 MDL (190 USD).

Care este procesul de înregistrare?

  1. Contactați primăria locală pentru a vă înregistra oficial ca familie care găzduiește în prezent cel puțin doi refugiați. Dacă v-ați înregistrat deja, nu este cazul să vă înregistrați din nou.

  2. Eligibilitatea famiililor dvs. va fi validată de o comisie a comunității locale, care va include în componența sa: Primarul, asistenții sociali publici și organizațiile societății civile.

  3. Odată ce familiile-gazdă au fost validate de către comitet, acestea vor fi incluse în lista care va fi furnizată WFP și partenerilor săi, care vor revizui și vor monitoriza familiile gazdă la necesitate.

  4. Familiile validate vor primi un SMS pe telefonul mobil în care va fi indicat un link întru înregistrarea online pentru ajutor. Se vor solicita informații de bază privind identitatea ,precum și date bancare pentru a se asigura că ajutorul ajunge la familiile potrivite.
    *Dacă întâmpinați dificultăți la auto-înregistrarea online, WFP și partenerii săi vă vor contacta telefonic pentru a vă ajuta. Cu toate acestea, acest lucru poate duce la întârzierea recepționării ajutorului financiar

  5. Odată ce v-ați înregistrat cu succes, veți primi un SMS de confirmare pe telefonul mobil.

Când vor fi disponibile plățile?

În termen de șapte (7) zile după înregistrarea cu succes familiile vor primi un SMS pe telefonul mobil, care le va informa că ajutoru lor financiar poate fi colectat. Odată ce au primit SMS-ul, familiile vor avea la dispoziție 15 zile pentru ridicarea ajutorului din orice sucursală Western Union. Drept alternativă, familiile pot fi informate despre transferul bănesc la contul bancar furnizat sau despre posibilitatea ridicării ajutorului de la oficiile Poșta Moldova.

Înregistrarea a început în suburbiile Chișinăului, în Comrat, Bălți precum și Telenești și se vor extinde în toată republica pe parcursul lunii aprilie.

Când și unde sunt actualizate informațiile?

Aceste informații sunt actuale din 5 aprilie și vor fi actualizate la necesitate și postate pe help.unhcr.org/Moldova.

Pentru comentarii, întrebări sau sugestii vă rugăm să apelați linia fierbinte a WFP: +373 060 865 841 (număr disponibil și pe Viber)


Pub