image
Sursa foto: chisinau.md

„Planeta noastră, sănătatea noastră”: Astăzi marcăm Ziua Mondială a Sănătății

Astăzi marcăm Ziua Mondială a Sănătății cu scopul de a atrage atenția asupra unor subiecte de sănătate publică care prezintă un motiv de îngrijorare pentru Organizația Mondială a Sănătății și pentru întreaga lume. În anul 2022, pe fundalul unei crize de mediu la nivel global, sloganul „Planeta noastră, sănătatea noastră” aduce în centrul atenției acțiuni urgente necesare pentru a ocroti sănătatea oamenilor și a planetei. Poluarea aerului, apa contaminată, riscurile asociate cu anumite substanțe chimice periculoase și impactul negativ al schimbărilor climatice sunt doar câteva dintre cele mai mari amenințări din mediul înconjurător la adresa sănătății publice din regiunea europeană.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății propune un șir de acțiuni pentru a crea o societate orientată spre bunăstarea umană, o societate în care aerul curat, apa și alimentele sunt disponibile pentru toți, în care economia se dezvoltă în folosul sănătății, iar oamenii au o atitudine responsabilă față de sănătatea lor și sănătatea planetei.

Ministerul Sănătății susține inițiativele și măsurile orientate pentru reducerea impactului crizei climatice, inclusiv prin promovarea proiectelor de eficiență energetică și utilizarea surselor de energie regenerabilă în instituțiile medico-sanitare publice. În acest context, menționăm că, Institutul Oncologic dispune de un sistem fotovoltaic care generează curent electric. În total au fost instalate circa două mii de panouri solare, care acoperă 25-30 la sută din necesarul de energie electrică al instituției.

La fel, și Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” are un sistem fotovoltaic compus din 36 de panouri solare cu 20 de tuburi vidate pentru preparea apei calde menajere. Respectiv, 30-40 la sută din necesarul de apă caldă al instituției este asigurat de panourile solare cu tuburi.

Totodată, menționăm că, în cadrul proiectului „Eficiență energetică în Republica Moldova” clădirile a nouă instituții medico-sanitare publice republicane urmează să fie reabilitate energetic.

OMS estimează că mai bine de 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, sunt din cauza factorilor ce țin de mediul înconjurător, cauze care ar putea fi evitate.

Experții OMS amintesc de fenomene meteorologice extreme, de degradarea pământului, poluare și de plasticul care a pătruns în lanțul nostru trofic. Astfel, tematica din acest an „Planeta noastră, sănătatea noastră” ar trebui să fie un puternic factor care să ne atenționeze că rezolvarea multora dintre aceste probleme se află dincolo de sfera de activitate a sectorului de sănătate și, în consecință, un răspuns eficient necesită abordări care implică în totalitate guvernele și societățile fiecărei țări.

Noutăţile partenerilor

comentarii: