image
Sursa foto: coe.int

Consiliul Europei denunţă returnarea refugiaţilor şi migranţilor la frontierele europene

Consiliul Europei denunţă returnarea "generalizată" a refugiaţilor la frontierele europene şi cere statelor sale membre să pună capăt la ceea ce organizaţia descrie drept "încălcări ale drepturilor omului", într-un raport publicat joi şi citat de France Presse.

Numărul "refugiaţilor, solicitanţilor de azil şi migranţilor" întorşi la frontierele terestre şi maritime ale Europei a crescut, potrivit acestui raport, care vorbeşte despre un fenomen ce a devenit "o problemă paneuropeană sistematică".

Croaţia, Italia, Austria, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia, Grecia, Cipru, Turcia, Bulgaria sau chiar Franţa şi Spania sunt puternic criticate pentru că au trimis înapoi în ţările vecine migranţii care încercau să intre pe teritoriul lor.

Documentul se bazează pe rapoartele ONG-urilor care au înregistrat, de exemplu, între 50 şi 130 de proceduri de returnare pe zi în vara anului 2020, şi până la 170 în luna octombrie a aceluiaşi an, din Franţa spre în Italia în departamentul Alpes-Maritimes.

Raportul subliniază de asemenea că, în unele ţări, "folosirea violenţei" împotriva refugiaţilor este "gravă şi sistematică". El critică tendinţa anumitor state de a dori să legalizeze măsurile de returnare.

"Situaţia actuală arată că încălcările grave ale drepturilor omului, care au devenit un element esenţial al metodelor de control la frontierele statelor membre, sunt crude, contradictorii şi contraproductive", a subliniat comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, în introducerea raportului, scrie Agerpres.

Comisarul a subliniat dublul standard, făcând referire la primirea "călduroasă" rezervată ucrainenilor care fug de război, în timp ce ţările europene care le-au deschis acestora braţele continuă să respingă în afara graniţelor lor refugiaţii de alte naţionalităţi, "creând false diviziuni" între diferite grupuri.

"Drepturile omului există pentru a ne proteja pe toţi în mod egal, indiferent de unde venim", a reamintit dna Mijatovic.

Consiliul Europei, organismul responsabil cu protecţia drepturilor omului pe continent, cere, aşadar, statelor membre să pună capăt acestor returnări şi "să respecte obligaţiile legale" faţă de refugiaţi, netrimiţându-i înapoi de cealaltă parte a frontierei "fără o procedură individualizată" sau fără "drept la o cale de recurs efectivă".

De asemenea, el solicită statelor să instituie "reguli de conduită" şi "proceduri standardizate clare şi obligatorii" pentru ca autorităţile de control la frontieră să trateze refugiaţii "într-o manieră compatibilă cu drepturile omului".

Noutăţile partenerilor

comentarii: