image
Sursa foto: mfa.gov.md

Nicu Popescu, discuție cu cu omologul irlandez: „Apreciem susținerea fermă de către Irlanda a parcursului nostru european”

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o convorbire în format de videoconferință cu ministrul afacerilor externe și al apărării al Irlandei Simon Coveney.

Interlocutorii s-au referit la situația de securitate generată de războiul din Ucraina. În contextul crizei umanitare fără precedent și a numărului mare de refugiați găzduit de țara noastră, ministrul Nicu Popescu i-a mulțumit omologului irlandez pentru decizia autorităților de la Dublin de relocare a 500 de refugiați din Republica Moldova în Irlanda și susținerea oferită prin intermediul organizațiilor internaționale și non-guvernamentale

„Am salutat desfășurarea pe 5 aprilie 2022, la Berlin, a Platformei de sprijin a Republicii Moldova care a demonstrat o puternică solidaritate a comunității internaționale, a Uniunii Europene, statelor membre G7, instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale. Am apreciat și susținerea fermă de către Irlanda a parcursului nostru ireversibil european.” – a menționat șeful diplomației de la Chișinău.

Părțile au discutat posibilitatea realizării unor acțiuni prioritare în beneficiul diasporei moldovenești din Irlanda și negocierea unor acorduri în domenii prioritare: pe dimensiunea securității sociale, echivalarea actelor de studii și reducerea tarifelor la roaming. Totodată, a fost evidențiată necesitatea de a dinamiza discuțiile privind acordul de conversiune a permiselor de conducere.

„Aceste acțiuni pentru diasporă vor facilita o mai bună integrare în societatea irlandeză a celor peste 25 de mii de conaționali stabiliți în Irlanda.” – a adăugat ministrul Nicu Popescu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: