image
Sursa foto: Jurnal.md

Igor Munteanu, despre dosarul 7 aprilie: „Procuratura actuală nu poate duce dosare importante până la capăt”

Întrebat dacă dosarul „7 aprilie”, reluat toamna trecută, mai poate avea finalitate, ex-ambasadorul R.Moldova în, SUA, Igor Munteanu, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV că actuala procuratură nu are capacitatea de a duce dosare importante până la capăt și ar trebui să fie aduși oameni din străinătate care să implimenteze o reformă radicală.

„Cred că este vorba despre capacitate și cred că această procuratură în actuala sa componență nu are capacitatea de a duce dosare importante până la capăt. Este vorba de dosarul 7-9 aprilie, este vorba de dosarul pe cazurile de rezonanță, Aeroportul, privatizările ilicite, privatizarea Air Moldova, sunt dosare de rezonanță care sunt blocate și după un an de zile putem spune că ele sunt blocate și închise sau „închise la fermoar”. Probabil că trebuie o reformă mult mai radicală în care anumite grupuri, găști vechi din procuratură pur și simplu să dispară din viața publică pentru o perioadă de timp și să avem suficentă tărie de caracter să aducem oameni noi, inclusiv recrutați din străinătate care să implimenteze o reformă radicală în acest sector. Alte jumătăți de măsură niciodată n-au ajutat și nu vor ajuta”, a declarat Igor Munteanu.

Pe 7 aprilie 2009 a avut loc un protest masiv, cu participarea în mare parte a tinerilor care se declarau nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, câștigate de PCRM. Oficial a fost înregistrat un singur deces, al lui Valeriu Boboc, tânăr snopit în bătaie în PMAN.

Potrivit datelor Procuraturii, după evenimentele din aprilie 2009, persoanele care au spus că au avut de suferit de pe urma acțiunilor polițiștilor au adresat 77 de plângeri. În alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 de procese penale. În 71 de cazuri au fost pornite cauze penale, iar cele mai multe – 42 – au fost inițiate pentru tortură. Alte 19 cauze au fost pornite pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, iar zece – pentru alte categorii de infracțiuni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: