image
Sursa foto: Profimedia Images

Stoltenberg: Cel mai ușor mod de a opri războiul este ca Putin să-și retragă trupele; Dar trebuie să fim realiști

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat din nou că războiul din Ucraina ar putea dura ani întregi. În opinia sa, cheia pentru o soluționare rapidă a conflictului ar fi o decizie a președintelui rus Vladimir Putin de a-și retrage trupele din Ucraina, dar că în prezent nu există semnale în acest sens, relatează The Guardian.

„Cel mai simplu mod de a pune capăt acestui război este ca președintele Putin să-și retragă toate trupele, și să pună capăt luptelor și să se angajeze la eforturi diplomatice serioase”, a spus Stoltenberg după întâlnirea de astăzi a miniștrilor de externe ai statelor membre NATO de la Bruxelles.

„Dar trebuie să fim realiști și nu avem indicii că președintele Putin și-a schimbat obiectivul general, și anume de a controla Ucraina și de a obține victorii militare semnificative pe câmpul de luptă. Ceea ce vedem acum este regruparea rusă și repoziționarea forțelor lor care se deplasează din nordul Ucrainei, dar se mutpă spre est. Ne așteptăm la o bătălie de amploare în Donbas”, a spus Stoltenberg.

„Acesta este motivul pentru care aliații au evidențiat astăzi nevoia urgentă de a oferi mai mult sprijin Ucrainei. Acesta este motivul pentru care și aliații impun costuri grele președintelui Putin și Rusiei. Dar, în același timp, suntem pregătiți pentru drum lung. Acest război poate dura săptămâni, dar și luni și posibil ani întregi. Și, prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru mult mai mult”, a continuat el, potrivit Digi24.

Șeful NATO a avertizat, de asemenea, că atâta timp cât războiul va continua, va exista riscul de escaladare.

„Dacă războiul va dura, riscul este în primul rând pentru poporul Ucrainei, care va suferi mai mult, vom vedea mai multe pagube, mai mulți morți și mai multe distrugeri. Dar, desigur, atâta timp cât războiul va continua, va exista riscul de escaladare dincolo de Ucraina. Și exact pe asta se concentrează NATO, pentru a preveni această escaladare”, a spus Stoltenberg.

Noutăţile partenerilor

comentarii: