„O să arate istoria unde am fost duși, în eroare sau în comisariate”. Dispută în Parlament între Grosu și Voronin pe cazul 7 aprilie 2009

Dispute în Parlament pe cazul 7 aprilie 2009. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut să fie audiate instituțiile responsabile și să fie raportate rezultatele în cel mai scurt timp. „Au trecut 13 ani, iar noi încă nu avem un dosar finalizat, numele celor vinovați și cei care au maltratat tinerii în comisariate”, a spus Grosu. Fostul șef de stat, Vladimir Voronin a intervenit.

Foto: colaj

„Acești tineri au fost mobilizați și în cadrul acestui proces trebuie de concretizat de către cine și cu ce scopuri, de aici trebuie de început, toți împreună, 13 ani ați avut timp să vă clarificați, 2 ori închis și 2 ori deschis și noi știm de ce, și poftim, acum iar sunteți la guvernare, mult și din sala au poze cu placate împotriva dictaturii, cum era atunci la modă, poftim, dar trebuie de pus punct o dată, pentru că dacă nu se pun multe puncte înseamnă ca trebuie să urmeze și mai departe”, a spus Voronin.

Ulterior Igor Grosu a menționat că a fost și el prezent atunci alături de alți tineri „din pornire sinceră pentru că credeau că trebuie să schimbe ceva”, iar Voronin i-a replicat că „a fost dus în eroare”.

Grosu a spus că acei oameni nu au fost duși în eroare, dar „în comisariate”.

„O să arate istoria unde am fost duși, în eroare sau în comisariate”, a spus acesta.

Astăzi se împlinesc 13 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Șefa statului a venit cu un mesaj adresat cetățenilor. Maia Sandu a declarat că evenimentele de atunci „ne-a făcut mai cetățeni, mai implicați, mai curajoși, mai activi”, menționând că „judecata pentru crimele de atunci va veni”. PL a reiterat solicitarea adresată Procuraturii Generale „de a investiga până la capăt dosarul 7 aprilie și să tragă la răspundere persoanele de stat responsabile de acțiunile inumane, întreprinse împotriva protestatarilor pașnici”.Totodată, PCRM a publicat filmul documentar din 2011 prin care se arată că cele întâmplate au fost orientate spre a-l scoate pe Vladimir Voronin de la conducerea țării.


Pub