Războiul din Ucraina și minele care plutesc în derivă, în centrul discuțiilor dintre țări riverane Mării Negre

Miniștrii apărării din țări riverane Mării Negre au discutat despre războiul din Ucraina, minele care plutesc în derivă și securitatea regională, într-o conferință video, a declarat Ministerul turc al Apărării într-un comunicat, citat de Reuters. Întâlnirea virtuală la care a participat și ministrul Apărării al României, Vasile Dîncu, a fost organizată de Turcia, transmite digi24.ro.

Foto: Facebook/ Forțele Navale Române

Cu această ocazie, miniștrii care au participat la reuniune au cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, se menționează în comunicat, potrivit Agerpres.

Această întâlnire în format de videoconferință a miniștrilor apărării din Turcia, Bulgaria, Georgia, Polonia, România și Ucraina a avut loc la inițiativa Ankarei, se afirmă în textul în care Ministerul turc al Apărării apreciază că discuțiile au fost „foarte eficiente”.

„În afară de problema minelor, a fost subliniată importanța cooperării la Marea Neagră pentru pace, calm și stabilitate”, a spus ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, după această reuniune.

De asemenea, miniștrii au discutat pașii posibil de făcut pentru atenuarea crizei umanitare și despre ajutorul care ar urma să fie acordat Ucrainei, conform ministerului turc.

Ministrul român al Apărării „a prezentat evaluările recente privind situația de securitate generată de invazia brutală a Ucrainei de către Federația Rusă, acțiune ce a dus la creșterea amenințărilor din Marea Neagră, inclusiv prin restricționarea libertății de navigație, și la apariția unor pericole generate de minele maritime aflate în derivă”, se arată într-un comunicat al MApN al României.

Vasile Dîncu „a condamnat în termeni duri atrocitățile din Bucha și alte orașe ucrainene, menționând că uciderea deliberată a civililor trece dincolo de orice regulă a războiului. și a menționat că România consideră utilizarea diplomației drept o soluție încă viabilă pentru rezolvarea conflictului și a mulțumit, în acest context, Turciei pentru implicarea substanțială în procesul negocierilor de pace. Totodată, Vasile Dîncu a reiterat sprijinul țării noastre pentru integritatea și suveranitatea Ucrainei și a solicitat retragerea imediată și necondiționată a trupelor Federației Ruse”.

Totodată, oficialul român a transmis că România „rămâne ferm angajată în oferirea de sprijin umanitar partenerului ucrainean prin gestionarea fluxului de refugiați și prin acțiunile desfășurate în cadrul Hub-ului umanitar de la Suceava”.

Echipe militare de scafandri din Turcia au detonat până în prezent trei mine plutitoare în Marea Neagră în trei cazuri distincte, în timp ce România a dezamorsat și ea o mină rătăcită în apele sale în contextul războiului din Ucraina.


Pub