Investitorii evită Moldova, din cauza războiului din Ucraina. Gaibu: Suntem a doua țară, ca risc. Am avut și ședințe anulate, ne-au spus: „băieți, pe mai târziu”

Războiul din Ucraina și criza economică au oprit investițiile în Republica Moldova, afectând până și discuțiile pe acest subiect cu potențiali agenți economici, ce examinau piața noastră. „Moldova este percepută drept a două țară cu risc, după Ucraina și, din această cauză, inclusiv, am avut chiar și ședințe anulate. Ni s-a spus: „băieți, pe mai târziu”. Investitorul este un animal sperios, este așa o expresie, și are nevoie de stabilitate și siguranță”, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, la Puterea a Patra de N4.

Foto: captură

„Datorită conflictului și în general în criză, apetitul investițional scade. Asta-i o realitate care se întâmplă, toți de obicei sunt în așteptare să vadă cum se derulează situația economică. De obicei, investitorul vine atunci când este o oarecare stabilitate și o certitudine oarecare. Un investitor, în special cel care vine să investească milioane sau zeci de milioane de euro, el trebuie să aibă o certitudine suficient de bună pe o perioadă de cel puțin 5 ani, de obicei de 10 ani. Deci, dacă are 10 ani atunci e o certitudine bună, atunci el ia decizia să facă investiția respectivă. El trebuie să-și recupereze investiția efectuată”, a declarat ministrul Economiei.

Oficialul a precizat că Moldova e percepută ca un stat supus riscului.

„Vă spun franc, noi suntem a 2-a țară după Ucraina supusă riscului. E o realitate obiectivă. Am avut ședințe anulate din motivul respectiv, au spus: „Băieți, așteptăm, pe mai târziu!”. Sunt și curajoși, vreau să spun că în regiune sunt anumite schimbări. Din păcate, Moldova a avut această perioadă de circa 4 luni de zile când nu a fost posibilitatea de călătorit cu avionul și ăsta iarăși este un indiciu. Investitorii sunt foarte sperioși, este un animal sperios, așa este o formă de a spune și este un semnal și ei iubesc să călătorească cu avionul, foarte repede, timpul este foarte scump. E bine că s-au reluat aceste zboruri, dar sunt și unii agenți economici care decid relocarea unor businessuri sau cei care s-au retras din zona estică și respectiv ar căuta o opțiune și Moldova apare pe radarul acestor investitori și se interesează, cel puțin, de RM”, a spus demnitarul.

El afirmă că, se depun eforturi pentru a satisface aceste informații.

„Dar eu sunt sigur că ei se documentează și oricum așteaptă chiar dacă optează pentru Republica Moldova și văd regimurile care sunt în RM ca atractive, așteaptă perioada când se va face o claritate pe aspectul războiului din țara vecină”, a adăugat ministrul.


Pub