Bombardamente în zone civile din Severodonețk. Evacuări în masă în estul Ucrainei și interdicții de circulație în Bucea

Forțele ruse din regiunile Kiev și Cernihiv din nordul Ucrainei și-au finalizat retragerea pentru a se reconsolida în Belarus și Rusia, spune Pentagonul. Din orașele din care tancurile rusești s-au retras vin mărturii cutremurătoare. Oamenii și-au văzut casele distruse și viețile răvășite. Cu toții își plâng morții sau îi caută în gropile comune. Pretutindeni, domnește foametea. Ucrainenii au început să părăsească regiunile Donețk, Lugansk și Harkov. În aceste zone este așteptată o ofensivă rusească puternică în doar câteva zile. Volodimir Zelenski le cere occidentalilor o blocadă financiară totală împotriva Rusiei și oprirea importurilor de petrol rusesc. El a mulțumit pentru noul pachet de sancțiuni, care sunt dure, dar nu suficiente, transmite digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

Trupele ruse bombardează zone civile din Severodonețk.

Ieri, din oraș au fost scoase 1.200 de persoane, dar autoritățile ucrainene încearcă să evacueze cât mai mulți oameni.

Cu toții se tem că, odată ce trupele ruse ajung în aceste zone, numărul victimelor în rândul civililor va fi mare.

Totodată, peste 100.000 de persoane mai trebuie evacuate urgent din Mariupol, a declarat primarul Vadim Boichenko, citat de Sky News.

El a numit situația din orașul-port sudic o catastrofă umanitară. Primarul a afirmat că peste 5.000 de civili au fost uciși în oraș, numind situația drept „noul Auschwitz”.

Boichenko a acuzat că rușii au adunat și ars cadavrele civililor pentru a acoperi probele.

Sunt evacuări în masă din regiunea Donbas, în estul țării. Atât oficialii de la Kiev cât și cei locali le cer localnicilor să părăsească regiunea pentru zone mai sigure din centrul și vestul Ucrainei.

Ei se așteaptă ca în câteva zile rușii să declanșeze o nouă ofensivă de proporții menită să aducă sub controlul lor întreaga regiune pe care vor s-o rupă de restul Ucrainei.

Unul dintre orașele din care oamenilor li s-a cerut să plece este Kramatorks, oraș aflat pe linia frontului, care înainte de război avea 150.000 de locuitori.

Ordin de evacuare au primit oamenii din toate localitățile aflate în calea trupelor ruse.

În același timp, autoritățile ucrainene au dispus interdicție de circulație în orașul Bucha, pentru a permite neutralizarea dispozitivelor explozive pe care rușii le-au lăsat în urma lor, a declarat Vadim Denisenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. El a spus că existența minelor și a munițiilor neexplodate a rămas o problemă în zonele recent eliberate de sub invazia rusă.

Interdicția vizează mai multe zone din Bucha, pentru următoarele șapte zile.

„Facem asta din două motive. Primul este deminarea. Al doilea este ca să evităm jafurile, pentru că în aceste zone apar hoți. Poliția singură nu va putea face față”, a declarat Densenko.

„Numai în regiunea Kiev, peste 1.500 de dispozitive explozive au fost neutralizate ieri. Și vorbim despre regiunea Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Sumî. Toate acele regiuni pe care am reușit să le eliberăm”, a spus el.

Totodată, deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a anunțat că, începând de joi, până în 14 aprilie, a fost introdusă interdicție de circulație și în orașul Hostomel, situat la periferia Kievului.

Este o „măsură necesară" pentru a demina și a permite întoarcerea în siguranță a civililor, a declarat Vasylenko, potrivit Sky News.


Pub