(doc) Amenzi de zeci de mii de lei pentru dezinformare și propagandă: Legea anti-falsuri, votată de PAS în prima lectură

Majoritatea parlamentară PAS a adoptat în prima lectură Legea Anti-Falsuri, care „va oferi instituțiilor statului mai multe instrumente să combată și să pedepsească propaganda și dezinformarea care pune în pericol securitatea statului”, susțin autorii proiectului de lege, criticat dur de juriști, jurnaliști și de partidele de opoziție. 

Foto: facebook

Noua lege propune definirea noțiunilor de spațiu informațional mediatic, spațiul informațional public, informație falsă, informație ce afectează securitatea spațiului informațional public și dezinformare.

În aceeași ordine de idei, proiectul stabilește că dezinformarea și/sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public vor fi interzise.

De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare.

Prin actul aprobat se propune completarea Codului serviciilor media audiovizuale cu noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, privind retransmisiunea publicității și teleshopping -ului și difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual.

Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale mai prevăd că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Excepții vor fi filmele artistice, de scurt metraj și emisiunile de divertisment care nu au un conținut militar, dar și programele audiovizuale care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Proiectul de lege va fi consultat pe larg în următoarele săptămâni și toate propunerile și obiecțiile vor fi discutate înainte de a doua lectură, promite majoritatea PAS, care a votat cu scandal acest proiect.


123.2022.ro by UNIMEDIA on Scribd

Vicepreședinta Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media de la BCS Adela Răileanu bate alarma, după ce „PAS a anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege scandalos”. Potrivit acesteia, se insistă pe aprobarea în grabă a proiectului și fără consultări publice. Iar legea în sine presupune „o cenzură nemaivăzută”. Inițiativa PAS a fost criticată și de unii reprezentanți ai mass-media. „Guvernarea actuală, care ne-a promis că vom trăi ca în rai, mai exact, ca în sânul dumnezeului european, a ajuns în sfârșit cu plugul său bolșevic și la desțelenirea libertății expresiei”, a scris Valeriu Reniță pe pagina sa de Facebook.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința Parlamentului, nemulțumiți de agenda de astăzi, inclusiv de proiectul pe securitatea informațională. După ce au boicotat tribuna, deputații au spus că părăsesc și ședința de astăzi întrucât „aceasta nu conține agenda pentru cetățeni”

Fostul premier, Ion Chicu, a criticat astăzi, inițiativa legislativă privind securitatea informațională. „Noi nu recunoaștem această lege și nu o vom respecta. Noi nu recunoaștem puterea care anulează drepturile fundamentale ale oamenilor”, declară fostul premier.


Pub