(video) Panglica Sf. Gheorghe, „V, Z” și alte simboluri ale războiului, interzise în Moldova: PAS a votat legea în prima lectură

În Moldova se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. O modificare la Codul contravențional în acest sens a fost votat astăzi, 7 aprilie, de partidul de la guvernare.

Foto: facebook

„Se propune la Legea 54 din 2003, privind contracararea activității extremiste să se modifice următoarele noțiuni: Etalarea, confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor sau simbolurilor fasciste, atributelor ori simbolurilor național-socialiste, naziste, atributelor ori simbolurilor unor organizații extremiste, simbolurile general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unei acțiuni de agresiune militară, crima de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau a glorificarii acestor acțiuni.

Prin atribute și simboluri general cunoscute se înțeleg drapelele, benzile și panglicile colorate (banda bicolora negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinatii ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne”, a declarat Lilian Carp.

Totodată, confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute, ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune, crimă de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau a glorificarii acestor acțiuni se vor sancționa cu amendă de la 90 pana la 180 de unități contravenționale sau munca în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, aplicate persoanei fizice și cu o amendă de la 30 la 60 de unități convenționale pentru persoanelor juridice și persoanelor cu funcții publice.

„Războiul este un rău şi nu poate fi justificat sub nicio formă. Sub semne și simboluri militare, care promovează războiul, mor oamenii. Bunicii noștri care au trăit ororile războiului nu și-au dorit să le mai trăiască vreodată.

Propaganda războiului asociată cu victoria în cel de-al Doilea Război Mondial este cea mai mare ofensă adusă celor care au luptat împotriva războiului și și-au jertfit viața pentru pace. Niciun veteran al războiului de-atunci nu-și dorește ca astăzi feciorii și nepoții lui să moară în război”, a precizat Partidul Acțiune și Solidaritate.

Astfel, este interzisă panglica bicoloră așa-zisă „Sfântul Gheorghe”, la fel simbolurile Z și V, aceste simbolistici militare „au ajuns sinonime cu moartea”, susține deputatul PAS. 

„Nimic „sfânt” în această panglică nu este. Agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei este însoțită, printre altele, de acest simbol. Panglica aceasta a ajuns să simbolizeze ororile comise asupra oamenilor nevinovați. Soldații agresorului poartă această lentă atunci când omoară civilii. Inclusiv din Bucea, Irpin, Borodeanca, Mariupol și alte localități. Tancurile lor sunt marcate cu Z și V. Aceste simbolistici militare au ajuns sinonime cu moartea.

Sub aceste semne mor oameni nevinovați. Aceste semne au ajuns să glorifice războiul. Un simbol al uciderii oamenilor nevinovați. Copii. Femei. Bătrâni.
Suntem un popor pașnic. Nu tolerăm mesajele ce glorifică războiul și agresiunea unui stat asupra altuia. Nu vom permite promovarea războiului, indiferent de forma în care se face această promovare”, a menționat Dumitru Alaiba.

Persoanele fizice sau juridice care confecționează, etalează, vând sau răspândesc aceste simboluri, inclusiv în mediul online, vor fi amendate.


Recent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că în Republica Moldova ar putea fi interzise utilizarea mai multor simboluri și însemne care propagă războiul sau violențe. 


Pub