Isteria prețurilor la carburanți nu-i sperie pe moldoveni! Importurile s-au majorat cu 7%

07 Apr. 2022, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Apr. 2022, 12:13 // Actual //  Lupu Eduard

În anul 2021, importurile de produse petroliere în Republica Moldova au crescut cu 7% față de anul 2020, la 883,3 mii tone, față de 825 mii tone în anul precedent, potrivit datelor ANRE.

Importurile de benzină au crescut cu 8,8% – până la 173,3 mii tone, cele de motorină au crescut cu 7,5% – până la 648,8 mii tone, iar cele de gaz lichefiat au scăzut cu 2,2% – până la 61 mii tone. La sfârșitul anului 2021, 22 de companii dețineau licențe pentru importul și comercializarea cu ridicata a benzinei și motorinei (de la sfârșitul anului precedent – 22), iar 12 companii dețineau licențe pentru importul și comercializarea cu ridicata a gazelor lichefiate ( la sfârșitul anului precedent – 13).

Principalul furnizor de produse petroliere este România, deținând din totalul importat o cotă de 99,35% la benzină și 56,20 % la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere ce dețin rafinării proprii în statul vecin, dar și datorită distanței mici, care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici. Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale pot fi menționate Federația Rusă cu 33,8 %, Bulgaria cu 2,7 %, Turcia cu 2,5 % și Turkmenistan cu 1,2 % din importul total de motorină.

La sfârșitul anului 2021, vânzările cu amănuntul de benzină și motorină erau asigurate de 89 de titulari de licență (90 în aceeași perioadă a anului precedent), iar cele de GPL – de 77 de titulari de licență (77 la sfârșitul anului precedent). În total, 200 de deținători de licențe pentru produse petroliere erau prezenți pe piață la sfârșitul anului 2021 (202 la sfârșitul anului precedent). În Republica Moldova activau 708 benzinării certificate (față de 713 cu un an mai devreme).

EVOLUȚIA PREȚURILOR 

 

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău