Chicu cere autoritățile să convoace la MAEIE ambasadorii Ucrainei și Rusiei: Înțelege conducerea că atragerea regiunii de est a țării în conflict înseamnă război pentru toată țara?

Fostul premier, Ion Chicu, cere autorităților să convoace la MAEIE ambasadorii Ucrainei și Rusiei, în contextul „provocărilor din partea oficialilor ucraineni de a implica o parte a țării noastre” în război. „Înțelege oare conducerea statului, că atragerea regiunii de est a țării noastre în conflict înseamnă război pentru toată țara?”, se întreabă acesta.

Foto: UNIMEDIA
„În 1992, când din trupul țării noastre era ruptă regiunea transnistreană...
Aveam 20 de ani pe atunci. Nu fumam decât tutun, de băut - și mai puțin. Deci, țin minte foarte bine ce se întâmpla atunci. Și... nu pot uita.
Regiunea transnistreană este situată la 500-600 km de hotarele Rusiei. Ucraina le separă. Cazacii ruși, care au omorât sute de confrați de-ai noștri, au ajuns să lupte la Nistru nu parașutați din avioane - dar parcurgând fără probleme acei 500-600 km prin Ucraina. Și ucraineni au luptat împotriva armatei și combatanților noștri în acel război...
Memoria-mi mai amintește și despre poziția autorităților ucrainene de atunci, care declarau neimplicarea, adică neutralitatea, Ucrainei în acel război. Rada Supremă lua acea decizie după adresarea oficială a Parlamentului RM, ca Ucraina să nu admită tranzitarea teritoriului ucrainesc cazacilot din Rusia..”, a scris acesta.

Acesta spune că se atestă în ultimele zile mai multe încercări și chiar provocări din partea oficialilor ucraineni de a implica o parte a țării noastre - Transnistria, în războiul pe care-l poartă Ucraina cu Rusia.
Nu vedem nicio reacție din partea autorităților noastre, dar nici din partea partenerilor care ne conduc. Înțelege oare conducerea statului, că atragerea regiunii de est a țării noastre în conflict înseamnă război pentru toată țara? De ce nu sunt convocați la MAEIE ambii ambasadori - ai Ucrainei și Rusiei? De ce nu reacționăm clar și hotărât la aceste provocări?”, scrie Chicu.

Fostul premier a spus că condamnă cu vehemență acest război, dar „dacă ucrainenii vor să ne implice și pe noi în acest război pe motivul Transnistriei, aflate la 500-600 km de hotarele Rusiei, atunci le vor da și moldovenilor de 20 de ani de astăzi un temei ... să nu uite. Cum mi-au dat și mie, în 1992...”.

Acum 2 zile, șefa statului, Maia Sandu, respinge informațiile privind „creșterea numărului militarilor ruși în stânga Nistrului” și spune că informațiile care apar în presă sunt „discuții despre o anumită înviorare”. În context, a reiterat că, din informațiile pe care le dețin, dar și a partenerilor de dezvoltare, la moment nu sunt lucruri care ar indica o schimbare majoră acolo, dar lucrurile se pot schimba repede.

Chișinăul a dezmințit informația Kievului privind mobilizarea de trupe din regiunea transnistreană. Într-un comentariu oferit presei, Biroul de Reintegrare a comunicat despre faptul că instituțiile statului monitorizează îndeaproape situația de securitate din regiune, iar la moment nu există informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană. Informația a fost dezmințită și de Tiraspol.

Și Departamentul de Externe de la Tiraspol a spus că informația difuzată de Ucraina nu corespunde realității.

Acum 3 zile, Statul Major al Ucrainei a spus că ar fi fost înregistrate „deplasări suspecte ale contingentului de pacificatori” din regiunea transnistreană.


Pub