Statele Unite au aprobat o nouă vânzare de echipamente și servicii militare către Taiwan

Guvernul SUA a aprobat vânzarea către Taiwan a unor echipamente și servicii de formare în valoare de până la 95 de milioane de dolari pentru întreținerea sistemului de apărare antiaeriană Patriot al insulei asiatice. Despre aceasta a anunțat astăzi Pentagonul, transmite digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

„Această vânzare va ajuta la menținerea densității rachetelor (...) și va asigura pregătirea pentru operațiuni aeriene”, a explicat într-un comunicat Agenția pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității, o entitate a Departamentului american al Apărării, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Pentagonul a precizat că echipamentul și formarea oferite vor acționa ca un factor de „descurajare împotriva amenințărilor regionale și pentru a întări apărarea teritoriului”.

Ministerul de Externe din Taiwan a salutat anunțul, subliniind într-un comunicat separat că această vânzare îl va ajuta să se protejeze împotriva "expansiunii și provocărilor militare continue ale Beijingului".

Insula „Taiwan trebuie să-și demonstreze pe deplin hotărârea fermă de a se apăra. Guvernul nostru va continua să-și consolideze sistemele de apărare și capacitățile de luptă asimetrice”, a transmis ministerul.

Tranzacția ar trebui finalizată în termen de o lună, a estimat ministerul taiwanez.

O vânzare similară a mai fost aprobată în februarie, de asemenea pentru furnizarea de echipamente și servicii către Taiwan, în valoare de 100 de milioane de dolari, destinată sistemelor de apărare antiaeriană și antirachetă pentru a răspunde la incursiunile tot mai numeroase ale avioanelor de război chineze.

Aceasta este a treia vânzare aprobată de președintele american Joe Biden de când a venit la Casa Albă. Prima a avut loc în august, când a fost dat acordul pentru livrarea a 40 de tunuri autopropulsate M109A6 de 155 mm.

Taiwanul, care are propriul guvern democratic, trăiește sub amenințarea constantă din partea Chinei, care revendică suveranitatea asupra insulei și a promis că o va recăpăta, cu forța dacă va fi necesar.

Beijingul a intensificat incursiunile în Zona de Identificare a Apărării Aeriene a Taiwanului în ultimele luni, cu 969 de avioane de război chineze reperate de autoritățile taiwaneze în 2021, cu mult peste dublu față de 380 în 2020, potrivit unui bilanț al AFP.

Patriot este un sistem de rachete sol-aer extrem de mobil, care ar oferi o apărare crucială împotriva avioanelor de luptă chineze.

Washingtonul recunoaște diplomatic Beijingul, și nu Taipeiul, dar Congresul SUA s-a angajat să vândă arme Taiwanului pentru apărarea teritoriului.


Pub