Slusari: Regret că Maia Sandu a fost dezinformată de Spînu și a devenit avocata companiei unui oligarh rus „Silovîie Mașinî”

Șefa statului, Maia Sandu, spune că nu există o altă companie decât „Silovîie Mașinî”, care a câștigat licitația de la Termoelectrica ca să reparare acele turbine. Aceasta a menționat în cadrul unei conferințe de presă că personal a studiat situația legată de licitație. Pe de altă parte, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, susține că președinta „a fost dezinformată de domnul Spînu”, iar o astfel de abordare este „exclusivistă, greșită și miroase a monopol”. 

Foto: UNIMEDIA

Regret enorm că doamna Sandu a fost dezinformată de domnul Spînu și la conferința de presă volens nolens a devenit avocata companiei oligarhului rus „Silovîie Mașîni”. Doamna Președintă a insistat că nu există altă întreprindere, decât cea a lui Alexei Mordașov, care poate efectua lucrările de modernizare la Termoelectrica și anume acolo ar trebui să meargă circa 13 mil. euro, banii din creditul Băncii Mondiale, care urmează să fie achitat de locuitorii capitalei.

Abordare exclusivistă, după mine, din start este greșită și miroase a monopol. Dar dacă mâine „Silovîie Mașîni” întră în insolvabilitate din cauza sancțiunilor? Dar dacă în contextul acelorași sancțiuni o să fie imposibil de transportat utilaj din Rusia în Moldova, ceea ce este foarte probabil? De la alta compania Horus nu avem ce cere, în afara întoarcerii Vibropriborului și terenului lui Plahotniuc de lângă Gara de Nord.

Dar cel mai important lucru ține de existența variantei alternative, care a fost propusă de consorțiul român, care include multe întreprinderi cu nume și cu reprezentanțe peste Prut. După cum vedeți, acest grup de companii a venit cu oferta pentru Moldova, expediată în adresa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale încă pe 25 martie. Nu am auzit explicații tranșante nici de la domnul Spînu, nici de la doamna Sandu pe această propunere. Tare mă tem că este continuată politica anilor 2009-2012, când după fațada declarațiilor frumoase despre întegrarea europeană și ploaia de bani de la partenerii externi, au fost ascunse jocuri și scheme obscure absolut anti-europene, care pe urmă au fost extinse și perfecționate de Plahotniuc.. Ce a urmat, cunoaștem cu toții”, a scris Slusari.

Maia Sandu susține că, nu există o altă companie ca să repare aceste instalații.

„Pe de o parte avem situația în care aceste blocuri la Termoelectrica trebuie reparate pentru că altfel riscul este mare ca în această iarnă aceste blocuri să nu mai fie funcționale și asta înseamnă incapacitate de a încălzi o parte din oraș și capacitate mai mică de a produce energie electrică, pentru că cunoaște că Termoelectria produse și energie electrică în special în perioada de încălzire. Pe de altă parte avem rezultatele acestei licitații pe care le-a câștigat „Silovîie mașinî” cu o companie din R.Moldova despre care există suspiciuni că ar fi fost implicată în anumite ilegalități și aceste ilegalități trebuie verificate și dacă sunt probate trebuie sancționate de către instituțiile relevante din R. Moldova, dar în primul rând vorbind de această companie „Silovîie Mașîni”, aici problema este că aceste blocuri au fost produse și instalate de către „Silovîie Mașinî” în anii 70 și nici altă companie nu s-a oferit să vină și să le repare, deci chiar și companiile cu care Guvernul a discutat, pentru că această problemă durează de ceva timp, nu e un lucru care s-a întâmplat ieri, nu e o surpriză rezultatul acestei licitații, s-a verificat si alte companii internaționale dar nu s-au găsit.

Contractul încă nu a fost semnat. Alegerea este între a nu fi semnat acest contract în general pentru că nu există alternativă sau să semnăm contract cu o companie care a construit acest echipament dar care astăzi e în lista de sancțiuni internaționale. Nu știu cum va proceda Guvernul, dar motivația Guvernului este una bună, licitația a fost monitorizată și de experții Băncii Mondiale, dar decizia este între două opțiuni care niciuna nu este suficient de bună, deci una este de a semna contract cu această companie care este inclusă în lista de sancțiuni sau să nu se facă lucrări și să ajungem iarna că turbina nu mai funcționează”, a menționat Maia Sandu.


Pub