Grecii au intrat în grevă naţională: Transporturile publice sunt date peste cap

Grecia a fost paralizată, astăzi, 6 aprilie, de o grevă la nivel național a angajaţilor din sectoarele public şi privat, care protestează față de degradarea continuă a nivelului de trai. Două mari centrale sindicale, care susțin că, însumat, au 2,5 milioane de membri, au chemat la un miting gigantic în centrul capitalei Atena. Potrivit agențiilor internaționale de presă, protestul sindical a perturbat transportul terestru, maritim și aerian, a închis școlile și a bulversat funcționarea spitalelor, infoarmează veridica.ro

Foto: Profimedia Images

Inflaţia anuală a ajuns la 7,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, din cauza majorării prețurilor la energie, utilităţi şi transporturi. Guvernul conservator a mărit salariul minim cu 2%, la 663 de euro, în ianuarie, iar premierul Kyriakos Mitsotakis a promis o a doua majorare de la 1 mai.

Grecia, notează analiștii, trece cu regularitate prin crize economice și sociale. Restricțiile impuse în 2020 de epidemia de Covid-19 au provocat pierderi de miliarde de euro unei economii dependente de turism. Economia elenă abia ieșise, în 2018, dintr-un deceniu dezastruos, provocat de criza datoriilor, care a suprimat mii de locuri de muncă şi a generat plecarea în străinătate a multor lucrători dintre cei mai bine calificaţi.


Pub