Regiunea transnistreană, fără medicamente din cauza războiului din Ucraina: Subiectul, discutat la Chișinău de Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev
Dificultățile cu care se confruntă agenții economici din regiunea transnistreană în procesul de obținere a autorizațiilor de import a medicamentelor neînregistrate în nomenclatoarele de profil ale Republicii Moldova, în contextul sistării activității la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene de pe segmentul transnistrean și a transportării acestora prin alte puncte vamale naționale, a ajuns să fie discutate și la o ședință a grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății, cu participarea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian şi a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. Întrevederea a avut loc la sediul Misiunii OSCE în Moldova din or. Chișinău.
Foto: fb/Biroul politici de reintegrare

Vicepremierul Oleg Serebrian, a evidențiat faptul, că toate solicitările pentru autorizarea importului medicamentelor pentru locuitorii din regiunea transnistreană se examinează în regim prioritar, inclusiv prin prisma prevederilor pct. 4 al Dispoziției nr. 10 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 15 martie 2022.

În același timp, s-a menționat că nu există impedimente artificial create de către autoritățile Republicii Moldova la efectuarea importului medicamentelor în regiune, iar cererile parvenite sunt procesate și examinate în termeni restrânși de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Zinaida Bezverhnîi, conducătorul grupului de lucru din partea Chișinăului, a evidențiat, că toate aspectele procedurale de autorizare a medicamentelor se desfășoară în strictă conformitate cu legislația în vigoare a Republicii Moldova și au la bază prioritatea protecției vieții cetățenilor de pe ambele maluri ale râului Nistru și neadmiterea distribuirii pe piață a preparatelor necalitative.

Chișinăul a venit cu propunerea examinării suplimentare a problemelor existente în cadrul unei reuniuni de lucru tehnice ce se va convoca în timpul apropiat, unde experții împreună cu distribuitorii licențiați vor discuta și identifica soluții viabile și potențiali pași ce pot fi întreprinși ulterior în vederea asigurării continue a locuitorilor din regiune cu medicamentele necesare.


Pub