VOX / Ce cred tinerii din Transnistria despre integrarea în UE și războiul de peste gard

De la începutul războiului din Ucraina, regiunea transnistreană apare mai des în titlurile de știri, atât în contextul evenimentelor care au loc în țara vecină, cât și a celor din țara noastră. Din mulțimea de știri false, informații neconfirmate și comentarii ale diverșilor experți, e dificil să înțelegem ce cred și cum trăiesc locuitorii regiunii transnistrene acum, când peste graniță are loc un război crunt. 

Nu avem posibilitatea să mergem în Transnistria, dar am decis să discutăm cu tinerii care locuiesc acolo despre cum s-a schimbat atmosfera de la începutul războiului în Ucraina, care este opinia lor față de declararea regiunii drept zonă de ocupație rusească, ce cred despre integrarea europeană a Republicii Moldova, dar și care sunt temerile lor. 

Nu a fost ușor să găsim tineri cu care să vorbim, iar unii dintre ei au preferat să-și păstreze anonimatul. 

Alexandru Punga, jurnalist, Tiraspol 

„De la începutul războiului, în Tiraspol s-a încercat organizarea a cel puțin două proteste – unul anti-război, celălalt pro-rus. Ambele au fost respinse invocând faptul că organizarea protestelor în contextul pandemiei nu este permisă. Oamenii au ieșit totuși să susțină intervenția militară a Rusiei în Ucraina, dar în comentariul oficial al autorităților protestatarii au fost numiți «provocatori». Deci, nu există o poziție puternică pro-război sau pro-rusă în retorica autorităților. Este tăcere. La fel ca autoritățile moldovenești, cele de la Tiraspol ajută și îndeamnă să ajutăm refugiații. 

Aici totul este complicat. Nu știu dacă suntem ocupați de Rusia, cu toate astea, suntem foarte dependenți de banii ruși, atât banii autorităților ruse, cât și de banii transferați de migranți. În același timp, avem trupe de menținere a păcii. Dar, în realitate, «Șeriful» este la putere aici.

Susțin reintegrarea Transnistriei și sunt împotrivă ca un picior de soldat rus să pășească pe pământul pe care trăiesc, dar nu îmi place acest pas al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 

În calitate de cetățean al Republicii Moldova și locuitor al regiunii transnistrene, susțin pe deplin integrarea europeană. Nu cred că acest lucru va fi rapid și ușor, dar este singurul curs corect și logic. Declarațiile împotriva integrării sunt ceea ce mă irită în retorica Trasnistriei din ultima lună. 

Acum mă simt în siguranță pentru că Forțele Armate ale Ucrainei luptă disperat și eficient. Desigur, este înfricoșător să ne imaginăm că Rusia ar putea construi un coridor folosind orașul meu iubit, Tiraspolul, pentru a ataca Chișinăul, care îmi este atât de drag. Dar nu mă gândesc la asta acum. Nici nu vreau să-mi imaginez ce se poate întâmpla cu economia și cu prețurile peste câteva luni. Cursul de schimb al monedei locale nu repetă căderea rublei rusești, dar tendința este alarmantă.”

*Andrei, Tighina

„Din cauza războiului în Ucraina, Transnistria a fost afectată cel mai mult economic, întrucât o mare parte din produsele care se vând aici sunt importate din sau prin Ucraina. Exportul, de asemenea, a devenit o problemă, fiindcă cea mai scurtă cale spre importatorul principal – Rusia – a fost închisă. 

Declarare APCE a Transnistriei drept zonă ocupată de Rusia este puțin exagerată, în opinia mea. Desigur, Armata a 14-a se află și astăzi pe teritoriul Transnistriei și Rusia influențează deciziile luate în regiune, dar nu aș spune că situația este diferită de cea de până la războiul din Ucraina. Această decizie ar fi avut mai mult sens acum 30 de ani, la sfârșitul războiului de pe Nistru. Totuși, chiar dacă decizia APCE mi se pare exagerată, nu pot fi sigur că situația nu se poate schimba în orice moment. 

În opinia mea, Moldova nu va avea succes în integrare europeană atâta timp cât nu vor fi soluționate conflictele și neînțelegerile cu Transnistria și Găgăuzia. Din observațiile mele anterioare, puțini dintre locuitorii regiunii transnistrene vor susține integrarea, pentru că asta ar afecta relațiile cu Rusia și cu alți membri CSI.” 

Nikolai Kuzmin, politolog și activist, Tiraspol

„Multe produse au dispărut de pe rafturile magazinelor, cum ar fi lactatele, de exemplu, pentru că o bună parte dintre acestea erau importate din Ucraina și Rusia. Multe produse au fost înlocuite, dar au devenit mai scumpe. Pe 6 martie în Transnistria a avut loc un protest nesancționat în susținerea Rusiei. Chiar dacă [așa-numitul, n.red] Ministerul de Interne Transnistrean a îndemnat oamenii să nu participe, la miting au venit în jur de 100 persoane, mulți dintre ei în vârstă. În același timp, pe 28 februarie, două persoane au protestat împotriva războiului. Totuși, milițienii nu au arestat pe nimeni și i-au protejat pe participanți de agresiunea unor trecători. 

Chiar dacă nu avem date sociologice în acest sens, cred că o bună parte din locuitorii regiunii transnistrene susțin acțiunile Rusiei, într-un fel sau altul. Vorbeam cu o doamnă, care îmi zicea că îi este foarte dureros să vadă ce se întâmplă cu Ucraina acum, dar Rusia este bravo că se implică, ea va soluționa totul. Retorica autorităților transnistrene a rămas practic aceeași. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este numit «situație» sau «eveniment», uneori «conflict armat»

Atitudinea autorităților transnistrene față de autoritățile moldovenești nu a suferit schimbări, se pune accentul pe aceleiași probleme. Iar decizia APCE de a recunoaște Transnistria ca zonă de ocupație a Rusiei cred că este mai mult o chestiune birocratică, pentru că în practică nu vedem să aibă un impact asupra regiunii. Dacă vorbim despre perspectivele integrării europene, asta ar presupune că Republica Moldova va putea să treacă la sursele de energie europene, existând posibilitatea ca Transnistria să ajungă într-o izolare economică dacă va păstra orientarea spre Rusia. Autoritățile vor trebui să se așeze la masa de negocieri și să găsească compromisuri, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Eu cred că un impediment în acceptarea integrării europene pentru locuitorii transnistreni este lipsa unei culturi politice și înțelegerii depline a ceea ce înseamnă UE, fiindcă mulți își construiesc imaginea UE prin prisma presei ruse, unde este prezentată ca un mare rău. 

În prezent, nu am temeri că războiul se va extinde și în Transnistria. Există îngrijorări din punct de vedere economic, prețurile cresc, încep să fie afectați antreprenorii mici și mijlocii, ceea ce va afecta și bugetul regiunii. Oamenii se vor întreba unde să găsească noi surse de venit pentru a-și asigura existența, ceea ce ar poate acutiza migrarea, cred eu.”

*Sergiu, Tighina

„Simt o anumită doză de îngrijorare, în special din cauza fluxului de știri. Înțeleg că probabil totul va depinde de ce va fi cu Odesa și regiunile alăturate. Mulți locuitori de aici au rude și cunoscuți în Ucraina și nu ai cum să nu-ți faci griji pentru ele. Eu încerc să nu urmăresc ce spun autoritățile de aici, pentru că este foarte obositor, dar din ceea ce am văzut, accentul este pus pe refugiații din Ucraina, pe faptul că trebuie să nu fim indiferenți și să ne ajutăm aproapele. 

Declararea de către APCE a Transnistriei zonă de ocupație rusească, mi se pare stranie acum, după 30 de ani. Sunt curios care este motivul și cum s-a ajuns la această decizie. 

Cele mai mari îngrijorări sunt legate de faptul că nu știm ce va fi mai departe. Aici a fost război în urmă cu trei decenii și nimeni nu vrea să treacă prin asta din nou. Războiul este o mare tragedie. Familia mea a trebuit să plece de aici, eu fiind foarte mic. Acum înțeleg că părinții mei au trecut prin lucruri asemănătoare cu cele pe care le văd la televizor că se întâmplă în țara de alături. 

Nu văd nimic rău în integrarea europeană, mai degrabă sunt chiar pro. Dar, privind lucrurile în mod realist, nu știu cât este de posibilă. Guvernarea nu poate decide singură, sunt mai multe întrebări care apar legate de economie, surse de energie, opiniile în societate. Eu sunt printre acei oameni care cred că în primul rând trebuie să ajungem la o armonie în interior, iar apoi să luăm decizii mari împreună.”

*Persoanele au preferat să rămână anonime.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare